Gemeente Medemblik

Restauratie gedenksteen Lord George Murray

Sinds deze week wordt de gedenksteen van de Schotse Lord George Murray gerestaureerd. De uit 1880 daterende steen, gelegen bij de Bonifaciuskerk, was hard aan een opknapbeurt toe. De steen wordt op 14 oktober dit jaar herplaatst. Dit gebeurt dan tijdens een cultureel en historisch evenement. Daarbij zijn dan ook vertegenwoordigers van de Britse ambassade, de familie Murray en gemeentebestuur Medemblik aanwezig. Onderdeel van het programma is een Schotse tentoonstelling.

Samenwerking
Bij het programma werken drie organisaties samen: Stichting Stadsherstel Medemblik,
de Oudheidkundige Vereniging Medemblick en Stichting Scots Heritage. Gemeente Medemblik, die het programma financieel ondersteunt, juicht deze samenwerking toe. `Het toont de bereidheid om gezamenlijk de indrukwekkende historie van Medemblik te presenteren,' stelt cultuurwethouder Louw Jan Zwagerman.

Internationaal vermaarde edelman
Lord George Murray was een internationaal vermaarde edelman. Bij gevechten in Schotland wist hij te ontkomen naar het Europese vaste land. Uiteindelijk belandde Murray in Medemblik. Daar overleed hij in 1760 en werd begraven in de Bonifaciuskerk. Murray werd niet vergeten in zijn vaderland Schotland. Nog steeds bezoeken bezoeken landgenoten zijn laatste rustplaats. De grafsteen en bijbehorend geschilderd wapenbord bevinden zich in de Bonifaciuskerk. De gedenksteen bevond zich buiten de kerk en wordt straks enkele meters verderop teruggeplaatst.