Senternovem

28-05-2010 |

Verbruik van hulp- en grondstoffen relevant voor energieconvenant

Energie-efficiency is voor bedrijven niet alleen afhankelijk van het directe energieverbruik. Door energiemanagement te verbreden naar het verbruik van grond- en hulpstoffen in het productieproces, ontstaat een operationeel perspectief op besparen. Verschillende MJA-gebruikersgroepen 'Verbruiksmanagement' buigen zich over kansrijke maatregelen.

Voor de sectoren rubber & kunststof, vlees, en tapijt & textiel zijn de eerste gebruikersgroepen in april 2010 van start gegaan. Volgens programma adviseur Marco Ligthart voorziet het in een behoefte. "Zeker kleine en middelgrote MJA-bedrijven geven aan dat ze meer inzicht willen in de efficiency die voor hun bedrijfsprocessen mogelijk is." Een verbreding naar verbruiksmanagement biedt nieuwe aanknopingspunten. "De neiging bestaat om vooral naar directe energiedragers, zoals utility-systemen en verlichting te kijken. Vanuit Agentschap NL stimuleren we dat bedrijven de aandacht verleggen naar efficiënter omgaan met alle hulpstoffen in het productieproces. Zo kom je tot een energiezorgsystematiek die ook bij het management op draagvlak kan rekenen vanwege de relatie met de bedrijfsvoering."

Verbeteren van proces en keten
Kansen identificeren, mogelijkheden bepalen, prioriteiten stellen, targets kiezen en maatregelen doorvoeren; dat is waar de gebruikersgroepen zich op richten. Ligthart: "Productiebedrijven werken vaak al jaren vanuit een energieconvenant aan besparing. Economisch haalbare besparingen op het directe energieverbruik zijn op een zeker moment uitgeput. Dan is het goed om te weten dat ook productieketenefficiency een manier is om energie-efficiency gestalte te geven." Door bijvoorbeeld minder productuitval, het voorkomen van materiaalverlies of het beperken van onverkochte voorraden wordt het bedrijfsbelang gediend én energiewinst geboekt, zowel in het proces als in de keten.

Contact

Agentschap NL nodigt ook andere sectoren en bedrijven uit kennis te maken met verbruiksmanagement. Voor meer informatie kunt u terecht bij Marco Ligthart via 06 23267818 en marco.ligthart@agentschapnl.nl Wijzigingsdatum |

28-05-2010