Gemeente Brummen


Eerste opinies uitgewisseld over bestuursakkoord

(Oorspronkelijke publicatie datum: 28-05-2010)

In debat met samenleving

Wat vinden burgers en organisaties van het conceptbestuursakkoord 2010-2014? En hoe kijken de vier fracties in de gemeenteraad aan tegen dit onderhandelingsakkoord van IPV en VVD? Deze vraag stond donderdagavond 27 mei centraal tijdens een opinierende raadsvergadering in het Tjark Rikscentrum in Eerbeek. Circa vijftig belangstellenden woonden deze bijeenkomst bij.

In debat
Het concept-bestuursakkoord 2010-2014 heeft als centraal motto Sober, Veerkrachtig en Toekomstgericht. Diverse personen en organisaties maakten gebruik van de mogelijkheid om schriftelijk en/of mondeling in debat te gaan met de lokale politici over het bereikte akkoord. De heer Mancini uit Eerbeek hield een betoog voor meer biodiversiteit in het Brummense buitengebied. Namens Dorpsraad Eerbeek-Hall plaatste de heer Kalker enkele opmerkingen over het bereikte akkoord en de heren Keesmaat (namens de adviesgroep centrumplan Eerbeek) en Groot (namens Ondernemingsvereniging Eerbeek) gingen voornamelijk in op de visie van de coalitiepartijen over het Centrumplan Eerbeek. De heer Flore sprak in als politiek geïnteresseerde burger en schriftelijke reacties waren ontvangen van de cliëntenraad gemeeente Brummen en de bibliotheek Brummen-Voorst.

Ook de vier politieke partijen kruisten tijdens de bijeenkomst de degens over het bestuursakkoord. Dit gebeurde op een interactieve wijze, omdat was gekozen voor een Lagerhuisopstelling. Burgemeester Joosten begeleidde a la Paul Witteman op goede wijze het debat. Hierbij werden de bezoekers door hem actief betrokken. Onderwerpen die gedurende de avond de revue passeerden waren onder andere duurzaamheid, burgerparticipatie, huisvesting onderwijs, centrumplannen Brummen en Eerbeek, huisvesting gemeentelijk apparaat, verzamelgebouw/kulturhus, minimabeleid, Wet maatschappelijke ondersteuning en de komende bezuinigingen.

Vervolgtraject
De heer De Jonge en mevrouw Jolink, fractievoorzitters van respectievelijke IPV en VVD, lieten weten de opmerkingen die zijn gemaakt serieus mee te wegen in het vervolgtraject. De Jonge benadrukte dat het gaat om een bestuursakkoord op hoofdlijnen. Na de zomervakantie (parallel met de voorbereidingen voor de begroting 2011) presenteert het college een conceptcollegeakkoord, waarin de visie van de beide partijen verder is uitgewerkt.

Op dinsdagavond 22 juni vanaf 20.00 uur vindt een besluitvormende raadsvergadering plaats. Dan vindt het finale politieke debat over het akkoord plaats en wordt dit definitief vastgesteld. Uiteraard is deze vergadering openbaar.

Het opiniërende debat van donderdag 27 mei is binnenkort in z'n geheel terug te luisteren op deze pagina (audioverslag gemeenteraadsvergadering). Het bestuursakkoord is te downloaden op de website www.brummen.nl. Ook is een exemplaar kosteloos af te halen bij de centrale receptie op het gemeentehuis in Brummen en de dependance in Eerbeek (Tjark Riks Centrum, Derickxkamp 2a Eerbeek). Voor vragen kunt u terecht bij de griffie van de raad. Deze is telefonisch bereikbaar via telefoonnummer (0575) 56 85 97 of via mailadres griffie@brummen.nl.