Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam Meer perspectief
28 mei 2010

Twijfelende kiezers massaal naar Kieskompas
Meer dan 600.000 bezoekers Kieskompas

Veel kiezers weten nog niet op welke partij ze gaan stemmen op 9 juni. Het aantal kiezers dat in de laatste weken voor de verkiezingen beslist, wordt met elke verkiezing groter: in 1989 steeg het aantal zwevende kiezers van ongeveer 20% naar ongeveer 30%. In 1994 lag het percentage rond de 40%, in 2002 steeg het verder en in 2006 besliste de helft van de kiezers pas in de laatste weken. Ook nu is het aantal twijfelaars groot. Met minder dan twee weken te gaan tot de verkiezingen van 9 juni weet ruim een kwart van de kiezers niet onmiddellijk een favoriete partij te noemen.

Zwevende kiezers twijfelen vooral tussen partijen die zich aan dezelfde kant van het politieke spectrum bevinden: CDA stemmers overwegen bijvoorbeeld VVD, en PvdA stemmers GroenLinks. Dat ook dit jaar veel mensen nog niet bepaald hebben wat hun favoriete partij is, is terug te zien in de bezoekersaantallen op kieskompas.nl. Kieskompas kan zwevende kiezers helpen bij het bepalen van hun keuze en voorziet in een behoefte: Inmiddels bezochten meer dan 600.000 mensen de website en ieder uur komen daar duizenden kiezers bij.

Kieskompas onderscheidt zich van andere stemhulpen: mensen krijgen geen simpel stemadvies, maar ontdekken hun positie in het politieke landschap. Het politieke landschap is ingericht langs een links/rechts as, die betrekking heeft op economische vraagstukken, en langs een progressieve/conservatieve as, waarlangs alle niet-economische vraagstukken gemeten worden.

Na het geven van hun mening op dertig stellingen kunnen bezoekers hun eigen antwoorden op de stellingen vergelijken met die van de partijen. Nieuw is dit jaar ook de mogelijkheid aan te geven wie u het liefst als premier ziet. Ook laat Kieskompas de coalities van partijen zien die het beste aansluiten bij de standpunten van de bezoeker.



Vrije Universiteit Amsterdam