CNV Onderwijs

28 mei 2010

Bestuursoverdacht De Sprong leidt tot aanpassing sociaal statuut

Categorie: Basisonderwijs

Met ingang van 1 augustus 2010 zal het bestuur van vso De Sprong te Maarsbergen worden overgedragen aan het bestuur van Onderwijsgroep Amersfoort. Voor de werknemers van De Sprong betekent dit, dat zij de overstap van ontslagbeleid naar werkgelegenheidsbeleid zullen moeten maken. Dit houdt in dat de bestaande afvloeiingsregeling van De Sprong zal komen te vervallen en wordt vervangen door een sociaal statuut.

'In het sociaal statuut liggen de spelregels vast ten aanzien van reorganisaties en formatieterugloop', aldus regiobestuurder Joop Witteveen, onderhandelaar namens CNV Onderwijs. 'Van belang is dat de werkgever zich zal inspannen om gedwongen maatregelen, en in het uiterste geval gedwongen ontslag, zo veel mogelijk te voorkomen. Om die reden zal er, mocht dat nodig zijn, worden gestart met een sociaal plan waar werknemers op basis van vrijwilligheid gebruik van kunnen maken. Die vrijwillige periode beslaat minimaal één jaar. Pas als na dat jaar de personele problemen nog niet zijn opgelost kan worden overgegaan naar een gedwongen fase. De als boventallig aangewezen werknemers krijgen dan nog een jaar de tijd om met behulp van de werkgever gedwongen ontslag te voorkomen.'

Het nieuwe sociaal statuut zal in een bijeenkomst van de gezamenlijke onderwijsvakorganisaties op 16 juni aan de leden van CNV Onderwijs worden voorgelegd.

---