Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit


Geachte Voorzitter,
Hierbij stuur ik u mijn reactie, op verzoek van het Kamerlid Mastwijk (CDA), inzake de berichten over spanningen tussen bewoners van Vlieland en Staatsbosbeheer in verband met een extra rasterwerk vanwege de komst van Schotse Hooglanders.
Uit de informatie die ik van Staatsbosbeheer heb ontvangen, komt het volgende naar voren.
De uitbreiding van de begrazing is onderdeel van het LIFE Duinenproject (loopt van Zeeland tot Schiermonnikoog). Eind 2008 heeft de gemeenteraad van Vlieland, in het kader van dat LIFE-project ingestemd met de uitbreiding van het begrazingsgebied.
Staatsbosbeheer heeft vervolgens de nodige vergunningen en ontheffingen aangevraagd. Deze zijn verleend door de gemeente en provincie. Staatsbosbeheer heeft over de plannen en uitvoering daarvan uitgebreid gecommuniceerd. Bewoners van het eiland hebben een flyer ontvangen, konden mee op excursie en hebben erover kunnen lezen in de plaatselijk bladen. In maart 2010 is het raster dat voor de uitbreiding van de begrazing nodig is, geplaatst. Daarbij is rekening gehouden met de wens van de bewoners de toegankelijkheid met doorgangen en overgangen optimaal te maken. In april 2010 zijn via de mededelingenrubriek van de gemeente en via de plaatselijke pers de bewoners geïnformeerd over de komst van 20 ossen en heeft Staatsbosbeheer aangekondigd de toegankelijkheid nog verder te zullen verbeteren. Opnieuw hebben bewoners de mogelijkheid gehad deel te nemen aan een excursie. Natuur, Landschap en
Platteland
Team Aansturing
Datum
28 mei 2010
Onze referentie
NLP. 2010/1873
Pagina 2 van 2
Helaas verschenen eind april negatieve berichten over de uitbreiding van het begrazingsgebied in de plaatselijke pers. Op 27 april is het nieuwe raster moedwillig beschadigd en op 2 mei is een ruit van het kantoorgedeelte van de werkschuur van Staatsbosbeheer ingegooid.
Vervolgens hebben Staatsbosbeheer en het gemeentebestuur van Vlieland besloten een bezinningsperiode in te lassen. Tot het einde van het broedseizoen (1 augustus) wordt het nieuwe begrazingsgebied niet in gebruik genomen. Er worden voorlopig geen Schotse Hooglanders in het gebied gebracht. Ik hecht eraan te benadrukkken dat alle stappen die Staatsbosbeheer heeft genomen zijn voorgelegd aan en goedgekeurd door het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Ik betreur dat er desondanks eigendom van Staatsbosbeheer is beschadigd. Ik ga ervan uit dat na de bezinningsperiode Staatsbosbeheer, in samenwerking met de gemeente, de begrazing waarvoor de vergunningen zijn verstrekt kan realiseren.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN
VOEDSELKWALITEIT,
G. Verburg