Gemeente Hoorn

Gemeente Hoorn plaatst ook buiten AEDs

De gemeente Hoorn trekt 34.000 euro uit voor 17 extra AEDs, ofwel defibrillatoren. Dat besloot het nieuwe college van B en W deze week. Dit aantal komt bovenop de 29 AEDs die eerder in diverse openbare gebouwen werden geplaatst. Omdat de nieuwe AEDs in afsluitbare kasten in de openbare ruimte komen, zijn deze ook na openingstijden van de gebouwen beschikbaar. Hiermee krijgt de gemeente Hoorn volgens de Veiligheidsregio een goed dekkend 24-uurs netwerk. Project AED De Veiligheidsregio Noord-Holland Noord is initiatiefnemer van het project Burger AED. Het doel is om samen met gemeenten een regionaal netwerk van burgerhulpverleners en Automatische Externe Defibrillatoren (AEDs) op te zetten. Naast Hoorn doen nog 10 andere gemeenten mee aan het project. De gemeente Hoorn doet in eerste instantie mee voor een periode van 2 jaar.

Burgerhulpverleners Burgerhulpverleners kunnen meestal sneller ter plaatse zijn dan een ambulance. Door een alarmeringssysteem krijgen zij na een 112-melding een sms-bericht als iemand in hun omgeving gereanimeerd moet worden met behulp van een defibrillaror.

Dekkend netwerk Samen met Stichting Netwerk en Deen Supermarkten plaatste de gemeente Hoorn eerder al 29 AEDs in diverse openbare gebouwen. De 17 nieuwe AEDs komen in afsluitbare kasten op verschillende plaatsen in de openbare ruimte. Daardoor kunnen de apparaten ook buiten openingstijden van de gebouwen worden gebruikt. Dit zorgt volgens de Veiligheidsregio voor een goed dekkend netwerk. De kans dat slachtoffers op tijd hulp krijgen wordt daardoor zo groot mogelijk.

Waardevol Het college van B en W van Hoorn heeft zich sterk gemaakt om snel duidelijkheid te bieden over de extra defibrillatoren. Wij vinden het ondanks de financieel krappe tijden toch belangrijk om geld uit te trekken voor dit project, legt wethouder Michiel Pijl uit. We merken dat veel inwoners zich hierbij betrokken voelen. In februari hebben wel 290 mensen zich als vrijwilliger aangemeld. Dat is ongekend veel. En het feit dat we jaarlijks zon zes mensenlevens kunnen redden maakt dit echt een heel waardevol project.

De extra AEDs kunnen naar verwachting al op 1 juli 2010 gebruikt worden.