De Nederlandse Bank

De Nederlandsche Bank publiceert het OFS mei 2010

Persbericht

Datum 28 mei 2010


* Marktonrust en terugval economie grootste gevaren voor financiële stabiliteit

* Snelle ombuiging overheidsfinanciën Eurolanden van groot belang
* Hervorming internationale kapitaal- en liquiditeitseisen banken noodzakelijk

Deze en andere boodschappen zijn te vinden in het vandaag gepubliceerde halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit (OFS) van De Nederlandsche Bank (DNB). Met deze publicatie beoogt DNB de financiële stabiliteit in Nederland te bevorderen door middel van monitoring en identificatie van de belangrijkste risico's voor het financiële systeem.

Marktonrust en terugval economie grootste gevaren voor financiële stabiliteit

De risico's voor de financiële stabiliteit zijn de afgelopen maanden in snel tempo van aard veranderd. Zorgen over de schuldpositie van Europese overheden zorgen sinds dit voorjaar voor toenemende onrust op financiële markten. Een verdere verslechtering van het vertrouwen is één van de voornaamste bedreigingen voor financiële stabiliteit. Ook blijft het risico aanwezig van een double-dip scenario, waarin de economische omstandigheden opnieuw verslechteren. In de bankensector zou als gevolg hiervan het kredietrisico weer toenemen. Als tegelijk de markt voor commercieel vastgoed of de huizenmarkt verder onder druk komt te staan, krijgt de bankensector te maken met aanzienlijke potentiële verliezen.

Snelle ombuiging overheidsfinanciën Eurolanden van groot belang

Europese overheden, het IMF en het stelsel van Europese centrale banken hebben begin mei vergaande maatregelen genomen ter bescherming van financiële stabiliteit. Deze noodzakelijke maatregelen hielpen in aanzienlijke mate de rust op de markten terug te brengen. Hervormingen van overheidsfinanciën zijn nu noodzakelijk om het onderliggende probleem achter het verslechterde vertrouwen aan te pakken. Hiermee wordt een belangrijk obstakel voor herstel van financiële stabiliteit en de economie weggenomen. Hoewel Nederland momenteel relatief een gunstige uitgangspositie heeft, zijn ook hier maatregelen noodzakelijk om de houdbaarheid van de staatsfinanciën en de weerbaarheid van de economie te borgen.

Hervorming internationale kapitaal- en liquiditeitseisen banken noodzakelijk

Verder moet de regulering van banken worden herzien. Internationaal worden diverse voorstellen besproken om de bankensector te hervormen, zoals beperking van de omvang en activiteiten van banken en een speciale bankenbelasting. DNB ziet de waarde van dergelijke voorstellen, maar benadrukt dat hierdoor het momentum voor aanscherping van de internationale kapitaal- en liquiditeitseisen van het Bazels Comité niet verloren mag gaan. Deze eisen zijn van groot belang zijn voor een meer solide financieel stelsel.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Tobias Oudejans (tel. 020-5243100, 06-52496961) en Herman Lutke Schipholt (020-5242712, 06-52496900).

Downloads


* Overzicht Financiële Stabiliteit in Nederland - mei 2010 (PDF: 2,5 Mb)

* Data van de grafieken OFS - mei 2010 (XLS: 4,9 Mb)
---