Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda

Breda, 28-05-2010

Politie rolt groep fietsendieven op in Zundert

ZUNDERT: De recherche van het politie district Breda heeft in de afgelopen weken in samenwerking met de wijkagent van Zundert zestien jongens uit Zundert in de leeftijd van 12 tot 18 jaar aangehouden die in wisselende samenstelling enkele tientallen fietsen gestolen hebben. Ze maakten daarbij vaak gebruik van een loper om een bepaald merk slot te kunnen openen. Vijf knapen werden in verzekering gesteld. De jongens verkochten de fietsen om snel aan geld te komen. Van 35 zaken kon een aangifte worden terug gevonden.

Op maandag 28 december 2009 zag een medewerkster van de politie dat drie jongens een fiets aan het stelen waren op de Markt in Zundert. Ze probeerde nog een van de daders te achterhalen maar op dat moment lukte dat niet. Wel kwam zij op het spoor van de dieven die vervolgens werden aangehouden. Zij bleken bij meer fietsdiefstallen betrokken te zijn. Hun arrestatie leidde vervolgens ook naar andere jongens.

In totaal werden 16 jongens uit Zundert door de recherche verhoord. Zij bleken in wisselende samenstelling verantwoordelijk te zijn voor een groot aantal fietsdiefstallen. In de periode van 1 september 2009 tot en met 29 december 2009 waren in Zundert 67 fietsdiefstallen
aangegeven. Daarvan bleken er 35 door de aangehouden jongens gepleegd te zijn. Het ging in veel gevallen om fietsen van de merken Gazelle en Batavus. Helaas waren diverse fietsdiefstallen waarover de jongens verklaarden niet aangegeven. De politie benadrukt dan ook om altijd aangifte te doen.

Nadat de groep was opgerold is het aantal fietsdiefstallen in Zundert flink gedaald. Zo zijn er tussen 16 maart en 17 mei slechts 12 fietsdiefstallen aangegeven. De fietsen werden onder meer gestolen uit fietsenrekken voor het gemeentehuis en bij het Vincent van Goghcentrum, bij een café op de Molenstraat en bij een bushalte aan de
Leeuwerikstraat.

De meeste fietsen werden voor vaak geringe bedragen doorverkocht. De politie heeft één heler achterhaald. Ook werden enkele fietsen die nog niet verpatst waren in beslag genomen en terug gegeven aan de
rechtmatige eigenaren.

Joint Hit Team vindt hennep, gestolen auto en veel geld in Etten-Leur

ETTEN-LEUR: Agenten van het speciale Joint Hit Team hebben gisteravond in een verdovende middelenonderzoek twee arrestaties verricht. Er werd een partij soft drugs, een groot geldbedrag en een gestolen auto in beslag genomen.

Bij de doorzoeking van de woningen van beide verdachten, 31 en 35 jaar, in Etten-Leur werd bijna 22 kilo hennep en ongeveer 30.000 euro aangetroffen. Ook werd een auto met valse kentekenplaat in beslag genomen die twee jaar eerder bleek te zijn gestolen. De mannen zijn in verzekering gesteld. Het onderzoek in deze zaak wordt voortgezet.

Illegale plakkers betrapt bij viaduct rijksweg A27

BAVEL: De politie heeft vannacht omstreeks 01.15 uur na een melding van een passant twee mannen, een 22-jarige Tilburger en een 27-jarige man uit Vught, proces-verbaal aangezegd die illegaal posters op een viaduct over rijksweg 27 wilden plakken.

Het ging om affiches over een hardcore feest in Utrecht. De agenten troffen na de melding de auto met daarin de verdachten aan op de vluchtstrook bij het viaduct. De tipgever had gezien dat beide mannen met bezems over de vangrail geklommen waren. De posters die het duo bij zich had, zijn in beslag genomen. Ze hebben een proces-verbaal gekregen. De bestuurder kreeg ook nog een bon omdat het
rechterachterlicht van zijn bestelauto kapot was. De 22-jarige bestuurder is op 13 april jl. ook al betrapt op het illegaal plakken van posters.

Alcoholcontrole 612 van de 613 bestuurders houden zich aan de regels

BREDA: Op donderdag 27 mei 2010 tussen 16.00 en 22.30 uur is door het Verkeershandhavingsteam van de Politie Midden en West Brabant een alcoholcontrole gehouden op de Belcrumweg te Breda. In totaal hebben 613 bestuurders een blaastest afgelegd. Slechts één bestuurder had iets te diep in het glaasje gekeken. Het ging om een beginnend bestuurder, een 27-jarige Bredanaar, die 140 ug/l scoorde, daar waar wettelijk 88 ug/l de limiet is. Deze bestuurder is na het opmaken van een
proces-verbaal en betaling van openstaande boetes ter waarde van 600,00 heengezonden.

Bredanaar betrapt op rijden onder invloed

BREDA: Een 28-jarige Bredanaar is vannacht op de Arenberglaan
aangehouden vanwege het rijden onder invloed. Agenten zagen de automobilist ter hoogte van het stadion door het rode licht rijden. De dienders gaven de bestuurder een stopteken waaraan hij voldeed. De automobilist bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij kon zich niet legitimeren. Agenten zijn voordat ze naar het bureau gingen met de man naar zijn woning gegaan om het rijbewijs op te halen. Aan het bureau blies de verdachte 750 ugl, ruim drie keer het toegestane maximum van 220 ugl. De man moet zijn rijbewijs inleveren. Hij wilde vannacht geen verklaring afleggen en de komst van een advocaat afwachten. Wel liet hij weten dat hij in zijn woning tijdens het zoeken naar zijn rijbewijs nog kans gezien had snel wat alcohol te drinken. De agenten die bij de woning stonden, maken van hun bevindingen een rapportage op.

Slachtoffer pakt bril straatrover af

ETTEN-LEUR: Een kordate 69-jarige man uit Sprundel heeft gisteren kunnen voorkomen dat zijn portemonnee door een straatrover werd gestolen. De man werd bijna slachtoffer van een straatroof. Hij kon de dief die uit was op zijn portemonnee met pinpas door zich te verdedigen van zich af houden en slaagde erin diens bril af te pakken.

De Sprundelaar had boodschappen gedaan op het winkelcentrum bij een drogisterij. Waarschijnlijk is daar zijn pincode afgekeken. Bij zijn auto die op de parkeerplaats aan de Rode Poort bij het zwembad stond kwam een man op hem af. De man die moeilijk te verstaan was, vroeg hem of hij geld kon wisselen. Toen de man uit Sprundel zijn portemonnee pakte, probeerde die onbekende direct zijn portemonnee uit zijn handen te grissen.

Het slachtoffer wist zijn belager van zich af te houden door een trap tegen diens benen te geven. Ook kon hij de bril van de dief afpakken. De dader wist te ontkomen. De aangever zag nog wel dat de dader op de hoek van de Bogaard /Rode Poort met twee andere mannen samen kwam. Het gaat vermoedelijk om een kleine Oost Europese man van circa 40 jaar oud.

Roadblockcontroles in Breda, Chaam en Baarle-Nassau

BREDA / CHAAM / BAARLE NASSAU: Agenten van het team Breda Zuid Oost hebben donderdagmiddag en avond roadblockcontroles gehouden op de Bredaseweg in Chaam, de Heerbaan in Breda en de Bredaseweg in Baarle Nassau.

Zowel het inkomende als uitgaande verkeer werd op gecontroleerd. Tijdens de actie werden drie arrestaties verricht van mensen die nog boetes hadden openstaan. Zij konden deze direct voldoen aan het politiebureau. Met de controles wil de politie zichtbaar aanwezig zijn en inbrekers en andere criminelen ontmoedigen.

Daarnaast wordt ook op overtredingen van de verkeerswetgeving gelet. Een snelheidsovertreder, een 21-jarige man uit Teteringen, die op de Heerbaan 109 km / uur klokte op een gedeelte waar 50 km / uur is toegestaan moest zijn rijbewijs inleveren. Dit was volgens de
bestuurder de derde keer dat hij zijn rijbewijs vanwege zijn rijgedrag kwijt was.

Overige resultaten controles:

2x autogordel


1x niet ter inzage tonen autopapieren

4x mobiel bellen


1x kind in auto zonder gordel/zitje


1x brommer op fietspad ipv rijbaan


2x snelheidsverbaal


1x rood licht


1x niet volgens aangegeven rijrichting

'Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn'

BREDA: De politie heeft donderdagmiddag samen met medewerkers van de woningbouwcoöperatie Wonen Breburg en het Gemeentelijke Preventieteam een voetjesactie gehouden in de wijken Fellenoord en Schorsmolen. Tijdens de actie werd gecontroleerd of woningen, poorten en auto's afgesloten waren. In de gevallen dat zaken niet in orde waren werden papieren voetjes achtergelaten, met daarop de tekst: "Deze schoenafdruk had van een inbreker kunnen zijn. De actie wordt de komende weken ook in andere wijken gehouden.

Er werden tientallen open en onafgesloten deuren, poorten en ramen aangetroffen alsmede diverse onafgesloten auto's. Er werden volgens de deelnemers aan de actie veel boeiende gesprekken gevoerd met diverse buurtbewoners die allen positief reageerden.

Om het aantal woninginbraken terug te dringen houdt de politie in de regio MW-Brabant het hele jaar door regelmatig acties waarbij bewoners alerter worden gemaakt op de risicos van onafgesloten ramen en deuren. De dader komt even snel binnen, ook via de bovenverdieping, pakt wat waardevolle spullen en vertrekt dan weer. Naast dit soort
preventieacties doet de politie er alles aan om woninginbrekers op te sporen. Bij iedere woninginbraak waarvan aangifte is gedaan, start de politie een (buurt)onderzoek en vindt er indien nodig forensisch onderzoek plaats. Daarnaast houdt de politie extra toezicht in wijken waar een verhoogd risico is op woninginbraken.

Hoe maakt u het insluipers moeilijker?

* Laat de kamer of ruimte waar u een raam of deur heeft openstaan niet te lang onbeheerd (ook niet om te douchen, slapen, boven stofzuigen, enzovoort).

* Leg geen waardevolle spullen in het zicht (laptop, fotocamera, portemonnee).

* Sluit ramen en deuren gedurende de nacht. Bedenk dat
inbrekers/insluipers ook gebruik kunnen maken van een open bovenlicht. Gebruik degelijk hang- en sluitwerk om bijvoorbeeld ramen inbraakveilig op een kierstand te zetten. Laat geen sleutels aan de binnenkant van de deur in het slot zitten.

* Bent u getuige van een woninginbraak of heeft u het sterke vermoedend dat iemand op het punt staat in te breken, belt u dan met 112. De politie is dan binnen 10 minuten ter plaatse en hiermee verhoogt u de kans inbrekers op heterdaad te betrappen. Let hierbij op het signalement van verdachte personen en op kenmerken van eventuele vervoermiddelen, zoals merk, type, kleur en het kenteken. Deze informatie kan cruciaal zijn voor de opsporing en aanhouding van de verdachte(n).

Auteur
Willem van Hooijdonk

Laatst gewijzigd 28-05-2010 13:06 | © Regio Midden en West Brabant |