Ministerie van Defensie

Landmacht

Trainingstaken overgedragen aan Australië

28 mei 2010, 13.21 uur

Het Nederlandse Operational Mentoring and Liason Team (OMLT) heeft afgelopen week haar taken overgedragen aan de Australische Mentoring Task Force (MTF). De ceremonie vond plaats in het bijzijn van de plaatsvervangend commandant van Task Force Uruzgan luitenant-kolonel der mariniers Bas Brust en de civiele vertegenwoordiger Jennes de Mol.

De taak van het OMLT is het opleiden, trainen en adviseren van Afghaanse militairen die onderdeel uitmaken van de 4e Afghan National Army Brigade. Voor deze taak zijn permanent 50 tot 60 militairen in Uruzgan aanwezig geweest die afkomstig waren van het Korps Mariniers en de Koninklijke Landmacht. Deze militairen hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de Afghaanse eenheid. De opleiding bestond onder meer uit: schietlessen, fouilleren van mensen, opwerpen van wegversperringen en optreden in groepsverband.

Gezamenlijke patrouilles

Een belangrijk deel van de opleiding van Afghaanse militairen vormde het gezamenlijk uitvoeren van patrouilles met het OMLT. Op dit moment is het Afghaanse leger (ANA) ook deels in staat om deze patrouilles zelfstandig te organiseren en operaties te plannen. In augustus 2009 was de ANA gezamenlijk met de Afghaanse politie verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens de verkiezingen. Dat de ANA bijdraagt aan de veiligheid blijkt uit het steeds hogere aantal vondsten van geïmproviseerde explosieven en wapenopslagplaatsen tijdens diverse operaties van de militairen.

Vertrouwen in opvolgers

Generaal Hamid benadrukte in zijn toespraak de goede samenwerking tussen Afghanistan en Nederland. - Foto: ministerie van Defensie

Tijdens de ceremonie sprak generaal Abdul Hamid, commandant van de 4e Afghan National Army Brigade over de prettige samenwerking met het Nederlandse OMLT en gaf aan veel vertrouwen te hebben in hun opvolgers. Scheidend commandant van het Nederlandse OMLT, kolonel Antonie Leuvering sprak vol trots over de wijze waarop de ANA meer en meer operaties zelfstandig plant en uitvoert. De ceremonie werd afgesloten met het Afghaanse volkslied.

Stijging aantal militairen

Bij aanvang van de missie in Uruzgan in 2006 waren slechts 160 Afghaanse militairen aanwezig in de provincie. Op dit moment ligt dit aantal op 3000 militairen. Naast Kamp Holland in Tarin Kowt staat een ANA-kamp dat de thuisbasis vormt voor de Afghaanse militairen. Hier is onder meer een nieuwe onderhoudshal voor materieel gelegen.

Defensie blikt tot augustus in een serie video's terug op de afgelopen 4 jaar in Uruzgan en op de Nederlandse inzet in Afghanistan als geheel. De video's zijn op deze website te zien en op het YouTube-kanaal van Defensie.