Gemeente Alphen aan den Rijn

NAF-terrein begonnen

Tweede sanering NAF-terrein begonnen

.jpg?hid=img;w=200] Deze week start de voorbereiding en aanleg voor de tweede grote sanering op het NAF-terrein. In maximaal 13 jaar moet de grond op de plek waar de oude fabriek stond aan de gestelde eisen voldoen. Bewoners zijn gisteren tijdens een speciale bijeenkomst geïnformeerd over de werkzaamheden.

Tijdens deze sanering wordt er alles aan gedaan om de hinder tot een minimum te beperken. De zuiveringsinstallatie staat op grote afstand van het NAF-terrein in de buurt van De Schans I. Dit was een belangrijke wens van de bewonersvereniging. De buurtbewoners merken het meest tijdens de aanleg van de buizen richting de zuiveringsinstallatie. Het systeem wordt in de bodem ingegraven, zodat de saneringswerkzaamheden niet zichtbaar en hoorbaar zijn. Deze aanleg duurt ongeveer zeven weken. De totale sanering kan tussen de 8 en 13 jaar duren.

Zorgvuldig en gecontroleerd
We stoppen pas als de grond aan de gestelde eisen voldoet", vertelt wethouder Stan Lyczak (milieu). Met het bedrijf NTP Milieu heeft de gemeente een goede partij gevonden. NTP Milieu kwam na een uitgebreid aanbestedingsproces als beste uit de bus om deze sanering uit te voeren. We vroegen nogal wat van de aannemer, vervolgt Lyczak. Zo min mogelijk last voor de bewoners, maar wel een sanering die zorgvuldig en gecontroleerd gebeurt met de juiste kwaliteitsgarantie tegen een verantwoorde prijs. Bovendien mochten bewoners hun wensen indienen over de aanpak. Samen met de bewonersvereniging hebben we goede afspraken gemaakt over het hele saneringsproces.

Aanpak
In de tweede fase richt de sanering zich op het zoveel mogelijk verwijderen van de verontreinigingen in de deklaag en het diepe grondwater in de directe omgeving. Daarnaast wordt zuurstof in de grond geïnjecteerd om biologische afbraak te stimuleren. Dit houdt in dat bacteriën de verontreiniging verwijderen op natuurlijke wijze.

Geschiedenis
In de periode 2000 tot 2008 is de verontreiniging beheerst, zodat uitspoeling naar het grondwater en een verdere verspreiding van de nog aanwezige restverontreiniging wordt voorkomen. Op het terrein stond tot de jaren tachtig de Nederlandse Asphaltfabriek (NAF). Hier werd dakbedekking en mastiek geproduceerd. Voor de productie ervan werden de grondstoffen teer en bitumen - een aardolieresidu gebruikt. Als brandstof voor het productieproces gebruikte de fabriek vetkolen, stookolie en later aardgas. Als gevolg van al deze activiteiten is de bodem en de waterbodem op en in de directe nabijheid verontreinigd.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn