Gemeente Alphen aan den Rijn

herontwikkeling Stadshart Lage Zijde gestart

Uitvoering herontwikkeling Stadshart Lage Zijde gestart

Juist vanwege de economische crisis neemt de gemeente op dit moment het voortouw met de herontwikkeling van het Stadshart Lage Zijde, zodat beide zijden van de Oude Rijn straks als één Stadshart kunnen functioneren. Het Stadshart van Alphen aan den Rijn aan de Lage Zijde moet een gebied worden waar wonen, werken en verblijven perfect aansluiten op de wensen van de gebruikers van de stad. Wethouder Hans Groen in t Wout wil ook de Lage Zijde samen met partners waaronder wonenCentraal ontwikkelen. Maar ook onze inwoners zullen wij actief informeren en waar mogelijk bij de ontwikkeling betrekken. Hiervoor is bijvoorbeeld al een klankbordgroep bewoners ingesteld, die ons gevraagd en ongevraagd advies gaan geven.

Informatie aan inwoners
De gemeente en de (commerciële) partners hebben gezamenlijk geld beschikbaar gesteld om informatie te verstrekken aan de inwoners. Dit heeft geleid tot de projectwebsite www.stadshartlagezijde.nl. In de Hooftstraat 21-23 is een bescheiden informatiecentrum Lage Zijde ingericht. Dit centrum is donderdag van 16.00 tot 18.00 uur en iedere eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur geopend om vragen te beantwoorden en de plannen en komende werkzaamheden in te zien.

Bereikbaarheidsplan
De gemeente gaat maatregelen treffen om negatieve effecten van de herontwikkeling Lage Zijde voor bewoners, eigenaren en ondernemers in het gebied zoveel mogelijk te voorkomen. Zo wordt in overleg met ondernemers, VOA en bewoners een Bereikbaarheidsplan gemaakt. Groen in t Wout: Door dit plan tijdens de uitvoering van sloop tot nieuwbouw en nieuwe inrichting van de openbare ruimte uit te voeren, kunnen we overlast zoveel mogelijk beperken en er voor zorgen dat de Lage Zijde optimaal bereikt en gebruikt kan blijven worden. Het Bereikbaarheidsplan wordt voorgelegd aan de hulpdiensten, zoals ambulance, politie en brandweer, maar ook aan Connexxion, Stadsbeheer en anderen om de bereikbaarheid en veiligheid in het Stadshart tijdens de uitvoeringsfase te waarborgen. Dat legt regels op aan slopers en bouwers qua aan/afvoer van de gigantische hoeveelheden bouwmaterialen.

Overlast voorkomen
Tijdens de planvorming en uitvoering staan de inwoners in het gebied centraal. Inmiddels heeft de gemeente 75% van het te verwerven onroerend goed in bezit. Omwille van de veiligheid wordt leegstand voorkomen door tijdelijke bewoning. Slooplocaties krijgen tijdelijk nuttige bestemmingen zoals een tijdelijk parkeerterrein of groeninvulling. Een voorbeeld hiervan is het parkeerterrein in de Hooftstraat achter de winkel waar voorheen Van der Panne zat. Er wordt de komende tijd onderzocht of er aan de Lage Zijde ook culturele projecten ter compensatie van de bouwoverlast zullen komen, zoals ook tijdens de herontwikkeling van de Hoge Zijde.

Verkeer en inrichting openbare ruimte
De nieuwe verkeersstructuur aan de Lage Zijde zorgt ervoor dat de ingang van de stad aan deze zijde herkenbaar en goed bereikbaar is. Ook komen er voldoende parkeervoorzieningen, zodat de overloop van parkerende bezoekers in de omliggende wijken zal verminderen. De openbare ruimte rondom de nieuwe woningen, de Kromme Aar en het Thorbeckeplein wordt helemaal opnieuw ingericht. De Kromme Aar wordt in het centrumgebied verbreed en naar de wens van de klankbordgroep bewoners- ingericht als de groene long. Hiervoor wordt een inrichtingsplan openbare ruimte opgesteld. Net als bij de Hoge Zijde zal er extra aandacht zijn voor de kwaliteit van de materialen die toegepast worden.

Klimaatplus Programma
Alphen aan den Rijn heeft een Klimaatplus Programma. Het Stadshart Hoge Zijde heeft 33.000 m2 bedrijfsvloeroppervlak aangesloten op een centrale energie voorziening voor warmte -en koudeopslag. Dat systeem bevindt zich onder het stadhuis en levert koude en warmte aan het stadhuis, theater Castellum en commerciële bedrijven als Mediamarkt en H&M. Een enorme reductie van 800 ton CO2 uitstoot per jaar is het gevolg. Voor de Lage Zijde gaat de gemeente wederom in samenwerking met partners dit soort maatregelen onderzoeken en daar waar mogelijk toepassen.

Investeringen
De ambities zijn neergelegd in het Masterplan Stadshart Lage Zijde. De raad heeft deze ambitie onderschreven en concreet vertaald in geld. De gemeente is bereid om 45 miljoen (prijspeil 2010) in de herontwikkeling van de Lage Zijde te investeren, waaronder de bouw van een Cultuurgebouw aan het Thorbeckeplein met ruimte voor de bibliotheek, muziekschool, Streekarchief, Volksuniversiteit, beeldende kunst en horeca.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 14 0172

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn