Stadsdeel Amsterdam Zuidoost



---

Spinselmot

28 mei 2010

Wat is spinselmot en waar komt het voor?
De spinselmot staat op nummer 1 als het gaat om ongewenste ziektes bij struiken en bomen. Van dichtbij ziet het er uit als spinrag met rupsen, van een afstand ziet een boom/struik er uit alsof hij één groot grijs spinnenweb om zich heen heeft. Spinselmot komt voor op de meidoorn, sleedoorn, kardinaalsmuts en de wilg, en soms ook op soorten die direct naast deze planten staan.

Bewonersvragen
Het stadsdeel krijgt veel vragen van bewoners over de spinselmot, vooral als half mei de spinraggen met daarin de rupsen te zien zijn. Een veelgestelde vraag is: 'Kan er niet worden gespoten en is het schadelijk voor de planten?' Het antwoord op beide vragen is nee. De struiken of bomen die spinselmot hebben gaan niet dood en herstellen zich vanzelf.

Wat kunt u doen?
Als u iets wil doen tegen de spinselmot kunt u het best met gewoon water de spinsel van de muur of struik spuiten. U kunt ook wachten tot de natuur u een handje helpt met een regenbuitje.

Rups, cocon, vlinder
De rups van de spinselmot maakt een spinselnest en vreet al het blad op dat in de spinsel zit. Het spinsel is tevens camouflage voor de rups; zo wordt hij niet gezien en door de vogels opgegeten. Nadat het blad is opgevreten, laat de rups zich via een spinseldraad naar de onderliggende tak vallen. Op deze wijze wordt de hele struik kaal gevreten. Bij het aanraken of knippen van de takken laten de rupsen zich vallen.
Nadat de rupsen zich hebben volgevreten en drie keer van huid hebben verwisseld krijgen ze een zwart omhulsel, een cocon. Na 14 dagen verschijnen de vlinders met witte vleugels en zwarte gestippelde achtervleugels.

Herstel bomen en struiken
De struik inmiddels is druk doende om zich te herstellen. De vraat is gestopt en inmiddels verschijnen er jonge bladeren en komt de struik tot ontwikkeling. Hij bloeit en groeit alsof er niets is gebeurd. Helaas zal de spinselvlinder wederom eitjes leggen in de oksels van de bladsteel. En volgend jaar begint alles weer opnieuw.

Meer informatie?
Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen met de heer Kapiteijn op telefoonnummer 020 567 0666.

---