Provincie Overijssel


Herinrichting Vechtoevers in Ommen

28 mei 2010

De gemeente Ommen gaat samen met de provincie Overijssel voor het programma Ruimte voor de Vecht in 2011 starten met de uitvoering van het derde deel van het centrumplan `Vecht voor het Centrum'.

Dit derde deel omvat de inrichting van de Vechtoevers bij de stad Ommen. Dat staat in een overeenkomst die het College van B en W van de gemeente Ommen en Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel vandaag, tijdens hun eerste kennismakingsbezoek met het nieuwe college, hebben bekrachtigd. De plannen worden binnenkort voorgelegd aan de gemeenteraad en Provinciale Staten.

Het afgelopen jaar heeft de gemeente Ommen met diverse partijen gesproken over de inrichting van de Vechtoevers bij de stad Ommen. Dit naar aanleiding van de keuze van de Ommer bevolking om de huidige Vechtoever in te richten als een kade waarbij de Markt als podium naar de Vecht dient. Nog dit jaar wordt samen met het waterschap gekeken naar de mogelijkheden voor waterveiligheid, natuur en recreatie in dit gebied. De provincie en de gemeente dragen gezamenlijk een bedrag van bijna twee miljoen euro bij aan het project. De inrichting van de Vechtoevers past prima in het programma Ruimte voor de Vecht. Het programma omvat projecten waarbij diverse partijen betrokken zijn en heeft tot doel een betere afstemming over de invulling van de Vecht te bevorderen.

Naast de plannen voor de ontwikkeling van de uiterwaarden zijn er ook afspraken gemaakt over het vervolg van het project `Kunstwegen Vecht'. Dit is een openluchtmuseum van verschillende kunstwerken langs de Vecht. Het project vormt een mooie culturele, toeristische en recreatieve trekpleister voor het Vechtdal. Binnen het project Kunstwegen halen kunstenaars van verschillende disciplines hun inspiratie voor kunstwerken uit het Vechtdal. Deze kunstwerken worden ook in het gebied tentoongesteld. Daarnaast kunnen kunstenaars ook letterlijk in het gebied aan de slag door iets te doen met de inrichting van de omgeving van de Vecht. De kosten voor dit project bedragen jaarlijks EUR 15.000,-- voor de gemeente.

Overijssel investeert extra

De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De extra investeringen worden mogelijk gemaakt doordat de Overijsselse gemeenten hun Essent-aandelen hebben verkocht, met een gezamenlijke waarde van ruim 140 miljoen euro. De provincie, die eenzelfde bedrag investeert, maakt nu afspraken met de gemeenten over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop uiterlijk eind 2011 de grond in kan.

Dit is de tweede ronde in de investeringsoverleggen tussen de provincie en de gemeenten. Eind 2009 hebben de provincie en de gemeente Ommen afspraken gemaakt over onder andere woningbouw, het opknappen van bedrijventerrein De Strangen en maatregelen voor het terugdringen van het energieverbruik in nieuwe en bestaande woningen.