Politie Brabant Zuid-Oost

Politie Brabant Zuid-Oost heft overvallenteam op

Brabant Zuid-Oost, 28-05-2010 o Het speciale Opsporingsteam Overvallen van politie Brabant Zuid-Oost dat op 1 november 2009 is opgericht, is per 31 april 2010 opgeheven. In die zes maanden hebben we kunnen constateren dat het aantal overvallen beduidend lager lag dan in dezelfde periode in 2008/2009. Het overvallenteam is daarmee wat de politie betreft succesvol gebleken.

Terugblik

In de periode van het overvallenteam zijn in totaal 57 overvallen gepleegd. In de vergelijkbare periode in 2008-2009 werden nog 109 overvallen gepleegd. Dat is bijna een halvering. In totaal werden door de politie 41 verdachten aangehouden waarmee 22 overvallen zijn opgelost. Het oplossingspercentage van het overvallenteam komt uit op 39 procent, aanzienlijk hoger dan het landelijk gemiddelde.

Hoogste prioriteit

Met de oprichting van het Opsporingsteam Overvallen heeft de politie Brabant Zuid-Oost de hoogste prioriteit gegeven aan het onderzoek naar overvallen in de regio. Hoewel de cijfers uitwijzen dat het team succesvol is geweest in haar aanpak, gaat de politie de komende maanden een en ander evalueren.

Trend

De komende (zomer)periode neemt het aantal gewapende overvallen traditioneel af. Dat is de belangrijkste reden dat per 31 april besloten is het Opsporingsteam Overvallen op te heffen. Dat wil niet zeggen dat de politie haar waakzaamheid verliest. Er worden voortdurend analyses gemaakt van gepleegde feiten. Signaleert de politie een trend, dan kan daar direct op worden ingesprongen.

Aanpak

De aanpak van gewapende overvallen blijft belangrijk voor de politie. Onderzoeken worden nu weer gedaan binnen de bestaande recherchecapaciteit en niet meer door een speciaal team. Mochten de voortdurende analyses uitwijzen dat er weer een stijgende trend is, dan is de politie in staat om direct weer een team te formeren.

Alertheid

De politie vraagt burgers onverminderd alert te reageren bij verdachte situaties. Mocht u slachtoffer worden van een overval, dan adviseert de politie u om de overvaller niet tegen te werken! Het gaat immers om uw eigen veiligheid. Het is verstandiger om de kenmerken van de dader(s) in u op te nemen. Een goed signalement kan de politie helpen de dader te achterhalen. Getuigen kunnen bellen met 0900-8844, of anoniem via 0800-7000. Bij spoed is 112 natuurlijk het vereiste nummer.