Gemeente Tilburg

Persbericht
28 mei 2010

Fokker Aerostructures kiest voor vestiging JSF Fabriek in Papendrecht

Fokker Aerostructures B.V. bouwt geen nieuwe fabriek in Tilburg. Fokker kiest voor uitbreiding op de huidige locatie in Papendrecht. Tilburg kwam als tweede beste locatie uit de bus. In de fabriek worden deuren voor de Joint Strike Fighter (JSF) gefabriceerd. De definitieve invulling en uiteindelijke bouw van de fabriek zijn onder meer afhankelijk van de politieke besluitvorming over de Nederlandse deelname aan de JSF.

Fokker Aerostructures B.V. ontwerpt en produceert lichtgewicht toepassingen voor de burger- en militaire luchtvaart. Voor de nieuwe fabriek waren vier locaties in Nederland in beeld: Tilburg, Almere, Hoogeveen en Papendrecht. In de twee laatstgenoemde plaatsen zijn al onderdelen van Fokker Aerostructures B.V. gevestigd. Burgemeester Ivo Opstelten: "Het is erg jammer dat we het niet zijn geworden. We hebben er werkelijk alles aan gedaan om Fokker naar Tilburg te halen. Het feit dat we, samen met Almere, als enige potentiële nieuwe locatie op de shortlist van een gerenommeerd luchtvaartbedrijf als Fokker stonden is en blijft een groot compliment. Het bewijst dat het Midden-Brabantse maintenance- en luchtvaartcluster door grote spelers zeer serieus genomen wordt. Ik vind dat Fokker perfect zou hebben gepast in Tilburg, maar ze hebben een andere keuze gemaakt."

Luchtvaartindustrie

De regio Midden - Brabant is centraal gelegen in Zuid - Nederland, de World Class Maintenance regio van ons land, tevens onderdeel van Maintenance Valley. Het is een gebied waarin veel onderhoudsbedrijven en toeleveranciers voor onder meer de vliegtuigindustrie zijn gevestigd.

Wethouder Erik de Ridder (Economische Zaken): "De luchtvaartsector heeft met verschillende onderhouds- en productiebedrijven een belangrijk aandeel in de Midden-Brabantse economie. De luchtmacht is met onder andere Vliegbasis Gilze-Rijen sterk vertegenwoordigd. Tevens speelt het onderwijs nadrukkelijk in op de sector. Goed voorbeeld hiervan zijn twee opleidingsrichtingen op het gebied van Maintenance op ROC Tilburg. De komst van Fokker had ongetwijfeld voor extra aandacht vanuit de luchtvaartindustrie voor Tilburg als vestigingsplaats gezorgd. Er is door onder meer de gemeente, de provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM), De Ideale Connectie, World Class Maintenance , ROC Tilburg en de Universiteit van Tilburg hard gewerkt om Fokker naar Tilburg te halen. Het cluster heeft bewezen in korte tijd een uitstekend bidbook neer te kunnen leggen. De nauwe samenwerking heeft in die zin veel opgeleverd en biedt een uitstekende basis om nu vol in te zetten op de vele kansen die de lunchtvaart- en maintenance sector voor Midden-Brabant biedt."

---