Woonbond


27-05-2010

Ook Raden van Kerken Nijmegen, Emmen en Oosterbeek tegen invoering kraakverbod

Naast de Raden van Kerken uit Zwolle, Haarlem en Hilversum hebben ook de raden uit Nijmegen, Emmen en Oosterbeek hun steun gegeven aan het initiatief van de Raad van Kerken Deventer om een duidelijk signaal af te geven naar de Eerste Kamer: stem op 1 juni tegen het wetsvoorstel Kraken en Leegstand.

Vertegenwoordigers van de Raden van Kerken uit Borne, Rijssen, Nijverdal-Hellendoorn, Raalte en Ede hebben eveneens positief gereageerd op het verzoekschrift van de Deventer Raad om zich tegen het kraakverbod uit te spreken.

De Raden van Kerken richten zich met name op de senatoren van de christelijke partijen in de Eerste Kamer. De Deventer Raad vindt het verbijsterend dat christelijke partijen deze wet mede indienden en steunen. In plaats van dat Den Haag kraken overbodig maakt door de woningnood op te lossen, langdurige leegstand en verpaupering, speculatie en huisjesmelkerij effectief aan te pakken en falende maatschappelijke opvang structureel te verbeteren, wordt een sociaal betrokken bevolkingsgroep ten onrechte gecriminaliseerd. Het is een christelijke plicht om te zorgen voor een van de belangrijkste levensbehoeften namelijk geborgenheid en een dak boven ieders hoofd welke juist door de kraakbeweging in praktijk wordt gebracht, aldus Bernard Duimel, oud-wethouder en voorzitter van de Deventer Raad van Kerken.

Martin Geuzendam, medesamensteller van het geactualiseerde rapport Kraken in Nederland en de huidige situatie , benadrukt dat in het wetsvoorstel helemaal niet wordt gerept over woningnood. Kwetsbare woningzoekenden met de laagste inkomens kunnen in het gedrang komen als kraken verboden wordt. Bovendien wordt antikraak naar voren geschoven als goed alternatief voor leegstand, maar de rechtspositie van kraakwachten is zeer zwak. Als je kinderen hebt, kun je niet in de antikraaksector terecht. De Christenunie zet daar veel vraagtekens bij. In gesprekken met christelijke partijen over dit onderwerp, kreeg Geuzendam ook de indruk dat er toch nog veel kennis ontbreekt over hoe het in de praktijk geregeld is in de maatschappelijke opvang. De crisisopvang zit vaak vol of mensen worden niet toegelaten om allerlei criteria. Het is slecht geregeld en mensen vallen buiten de boot. Wij maken ons daar zorgen over en hebben de ervaring dat in zulke situaties kraken een oplossing is.