Gemeente Amsterdam stadsdeel West


Singelgrachtgarage Marnix

Limburg Stirumplein

---

Referendumkrant Singelgrachtgarage Marnix

28 mei 2010

Persbericht

Inwoners van Stadsdeel West huis-aan-huis geïnformeerd over stadsdeelreferendum op woensdag 9 juni.

Alle inwoners van West ontvangen deze week een krant over de spelregels en de standpunten bij het referendum over de Singelgrachtgarage Marnix. De krant wordt op 27 mei 2010 huis-aan-huis verspreid.

Vóór of tegen

Inwoners van Stadsdeel West mogen tegelijk met de Tweede Kamerverkiezingen op 9 juni 2010 laten weten of ze vóór of tegen de aanleg zijn van de Singelgrachtgarage Marnix. De referendumvraag luidt: De deelraad Westerpark heeft besloten om onder de Singelgracht, nabij het Marnixbad, een parkeergarage te bouwen. Bent u voor of tegen dit besluit? (Raadsbesluit 2009/7467)

Eigen inzicht inbrengen

Zowel de voorstanders als de tegenstanders van de aanleg van de ondergrondse parkeergarage brengen in de krant naar eigen inzicht hun standpunten over het voetlicht. Door de fusie van stadsdelen is de kring van kiesgerechtigden veel groter geworden dan die van het voormalige Stadsdeel Westerpark.

Regels

De regels voor het stadsdeelreferendum zijn vergelijkbaar met die van een gemeentelijke verkiezing. Voor het stadsdeelreferendum mogen ook inwoners (van West) hun stem uitbrengen, als ze met een niet-EU-paspoort vijf jaar aaneengesloten met een geldige verblijfstitel in Amsterdam verblijven. Deze groep is voor de Tweede Kamerverkiezingen niet kiesgerechtigd. Ongeveer 13.000 inwoners van Stadsdeel West mogen daardoor wèl stemmen voor het stadsdeelreferendum, maar nìet voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Uitleg

Om verwarring te voorkomen wordt hierover in de referendumkrant uitleg gegeven. Ook zal in de stembureaus uitleg beschikbaar zijn in de vorm van muurposters.

www.west.amsterdam.nl/referendum

Zodra de voorlopige uitslag van het stadsdeelreferendum beschikbaar is, wordt die online gezet op www.west.amsterdam.nl/referendum. Op vrijdag 11 juni wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt in de raadzaal van het stadsdeelkantoor West.

Voor de geldigheid van het stadsdeelreferendum geldt geen opkomstdrempel. Het stadsdeelreferendum is raadgevend. De deelraad West beslist op 6 juli 2010 of het besluit om de Singelgrachtgarage Marnix aan te leggen (raadsbesluit 2009/7467) gehandhaafd blijft of niet. Daarbij betrekt de deelraad de uitslag van het raadgevende stadsdeelreferendum.

Meer informatie

Alle informatie over het stadsdeelreferendum staat op de website van Stadsdeel West: www.west.amsterdam.nl/referendum. Dit webadres staat ook op de inmiddels verstuurde Stempas.