Nieuw-Vlaamse Alliantie




Jong N-VA voert actie voor de modernisering van Justitie

klok 28 mei 2010

Jong N-VA voerde vrijdag actie aan het Justitiepaleis in Brussel voor de modernisering van Justitie. Eerder deze week kwamen politie en justitie positief in het nieuws door de succesvolle actie in Anderlecht tegen een grote drugsbende. Jong N-VA wil dat Justitie op het goede elan verder gaat. Het incident waarbij misdadigers vrijkwamen omdat hun dossier niet tijdig met het karretje van het ene naar het andere gebouw werd gereden is niet voor herhaling vatbaar.

Het digitale tijdperk is nog steeds niet ingetreden in de wereld van Justitie. Tussen parket, griffie en onderzoeksmagistraten enerzijds en de verschillende rechtbanken anderzijds worden dagelijks honderden dossiers rondgereden over het Poelaertplein. Gezien de strikte timing die geldt voor juridische kwesties, bijvoorbeeld wanneer de Kamer van Inbeschuldigingstelling moet beslissen over de verdere aanhouding van een verdachte, dan heeft de minste fout in het karretjessysteem meteen grote gevolgen, zoals vorige week bleek.

Eerder dit jaar werden enkele zware jongens, wapenhandelaars, in Brussel vrijgelaten wegens procedurefouten. Nochtans had de politie zware inspanningen geleverd om de misdaadbende op te rollen.

Vrijlating van gangsters door procedurefouten valt niet alleen sterk te betreuren, het gaat ook in tegen het rechtvaardigheidsgevoel van de mensen. De informatisering van Justitie kan heel veel mogelijke fouten in de procedure ondervangen, en dus bijdragen tot de geloofwaardigheid van Justitie.

Het Atomiumoverleg dat tot een hervorming moest leiden heeft niks opgeleverd. De meerderheidspartijen van de uittredende regering hadden wel een politiek akkoord maar zelfs dit is dus dode letter gebleven.

Zowel op het operationele vlak als op het gebied van organisatie binnen justitie is er nog veel ruimte voor verbetering. Jong N-VA illustreert dit door een karretje vol dossiers rond te rijden op het plein voor het Justitiepaleis. De jongeren van de N-VA willen dat de volgende regering snel werk maakt van de reeds lang beloofde, grondige modernisering van Justitie en geen lap- en plakwerk aflevert. Auteur(s): David Manaigre, Voorzitter Jong N-VA Contactinfo:

Contactpersoon: David Manaigre, Voorzitter Jong N-VA Tel: Fax: