Ministerie van Defensie

Nederlandse marineschepen bewaken grens Middellandse Zeegebied

28 mei 2010, 13.58 uur

Hr. Ms. Makkum, een van de 10 mijnenjagers van de Koninklijke Marine. Twee Nederlandse mijnenjagers bewaken deze zomer de Europese grens in het Middellandse Zeegebied, ter hoogte van Spanje. De ministers Hirsch Ballin van Justitie en Van Middelkoop van Defensie maakten de Nederlandse inzet voor operatie Indalo van het Europese grensagentschap Frontex vandaag, mede namens hun collega van Buitenlandse Zaken, bekend in een brief aan de Tweede Kamer.

Het agentschap Frontex is belast met de bewaking van de Europese buitengrenzen en operatie Indalo is speciaal gericht op de grenzen langs de Middellandse Zee. De 2 mijnenjagers worden ingezet voor het zo vroeg mogelijk detecteren van vaartuigen met mogelijke illegale migranten. Naast Nederland nemen ook andere lidstaten, waaronder Spanje, Italië, Portugal, Luxemburg, Slowakije en België deel aan de operatie. Met de inzet van de mijnenjagers wordt een motie van de Tweede Kamer uitgevoerd.

Geen interceptie

De volle zee tussen Spanje en Marokko en Algerije vormt van 7 juni tot 1 juli het werkterrein van de marineschepen. De mijnenjagers detecteren, volgen en rapporteren vaartuigen met illegale migranten. De Nederlandse schepen voeren zelf géén intercepties uit, dit gebeurt uitsluitend door de Spaanse autoriteiten. De Nederlandse marineschepen staan onder commando van de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm.

Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het Europees grensagentschap Frontex, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten.