Rechtbank Arnhem


Toelichting op schorsing voorlopige hechtenis 52-jarige Edenaar

Arnhem, 28 mei 2010 - Op 20 mei 2010 heeft de raadkamer van de rechtbank Arnhem de voorlopige hechtenis van een 52-jarige man uit Ede geschorst onder voorwaarden. Op 27 mei 2010 is deze man opnieuw aangehouden op verdenking van het plegen van strafbare feiten tegen zijn echtgenote (hierbij wordt verwezen naar het persbericht van het Openbaar Ministerie over deze zaak). De rechtbank vindt het van belang hierop als volgt te reageren.

In de eerste plaats wil de rechtbank opmerken dat wat zich heeft voorgedaan bijzonder ingrijpend is voor de echtgenote en haar omgeving.

Waarom heeft de rechtbank op 20 mei de voorlopige hechtenis geschorst?

Binnen het Europees Recht is uitgangspunt dat een verdachte in beginsel zijn berechting in vrijheid moet kunnen afwachten. De gevangenhouding is in deze zaak desondanks bevolen. De raadkamer heeft echter op gemotiveerd verzoek van de verdediging besloten de voorlopige hechtenis van verdachte te schorsen. Bij het beoordelen van een gemotiveerd verzoek om schorsing van de voorlopige hechtenis moet altijd een afweging worden gemaakt tussen het strafvorderlijk belang en het persoonlijk belang van de verdachte. In deze zaak is die afweging in het voordeel van verdachte uitgevallen.

Op het moment dat de raadkamer over de voorlopige hechtenis moest beslissen waren er geen aanwijzingen dat verdachte over zou gaan tot het plegen van nieuwe strafbare feiten. Verder heeft meegewogen dat verdachte als zelfstandige door zijn detentie geen inkomen meer zou hebben en daardoor zijn eigen bedrijf dreigde te verliezen. Bovendien is verdachte niet eerder veroordeeld voor geweldsdelicten.

De in eerste instantie opgelegde bijzondere voorwaarden zijn door de raadkamer aangescherpt met een wijkverbod. Dit heeft helaas niet kunnen voorkomen dat de desbetreffende man nu wordt verdacht van nieuwe strafbare feiten.

Feiten

* Op 30 april is verdachte aangehouden op verdenking van bedreiging van zijn echtgenote.

* Op 3 mei is verdachte voorgeleid bij de rechter-commissaris (rc). De rc heeft de bewaring bevolen voor 14 dagen en vervolgens geschorst onder voorwaarden van reclasseringstoezicht, een contactverbod en een straatverbod.

* De schorsing is door de rechter-commissaris opgeheven op 12 mei in verband met overtreding van het contactverbod. Verdachte zou telefonisch contact hebben gezocht met zijn echtgenote. De verdachte is vervolgens weer gedetineerd.

* Op vordering van de officier van justitie heeft de raadkamer van de rechtbank de gevangenhouding bevolen voor 90 dagen en vervolgens wederom geschorst onder voorwaarden, waarbij de bijzondere voorwaarden zijn uitgebreid met een wijkverbod.

Bron: Rechtbank Arnhem
Datum actualiteit: 28 mei 2010 Naar boven