Technische Universiteit Delft

Unieke Delftse proeffaciliteit maakt duurzame economie mogelijk

De stap van laboratoriumschaal naar industriële schaal is een bottleneck bij het omzetten van biobased reststromen, zoals landbouwafval, naar grondstoffen voor bouwmaterialen, chemische en farmaceutische producten en biobrandstoffen. Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, de Ministeries van LNV en EZ, de Provincie Zuid-Holland en de gemeentes Rotterdam, Delft en Den Haag, kennisinstellingen en bedrijfsleven zijn voornemens om gezamenlijk ruim 100 miljoen euro in een proeffaciliteit in Delft te investeren. Daarin kunnen bedrijven en kennisinstellingen uit de hele wereld testen of en hoe hun ideeën ook op grotere schaal haalbaar zijn.

Brede samenwerking

Een dergelijke faciliteit is dusdanig complex en kostbaar dat het alleen in een brede samenwerking en met steun van overheden gerealiseerd kan worden. BE-Basic is initiatiefnemer van de faciliteit. BE-Basic is een consortium van universiteiten, onderzoeksinstellingen en industrie dat onderzoek doet naar grootschalige toepassing van schone energie uit biomassa. De TU Delft is penvoerder van dit consortium.

Uniek in de wereld

De zogenoemde Bioprocess Pilot Facility maakt het mogelijk om problemen te signaleren en op te lossen die op laboratoriumschaal niet aanwezig zijn, maar voor toepassing op industriële schaal in kaart moeten worden gebracht. Dit is noodzakelijk om de biobased economy, waarin het gebruik van biomassa in plaats van vervuilende en eindige grondstoffen centraal staat, te realiseren. De Delftse proeffaciliteit is wereldwijd de eerste in haar soort. Zowel de schaalgrootte als het open karakter maken de faciliteit uniek. Nederland, en in het bijzonder de Zuidvleugel van de Randstad, wordt hiermee in Europa koploper in de ontwikkeling van de biobased economy.

Flexibel en multifunctioneel

De faciliteit zal bestaan uit losse modules. De gebruiker stelt uit de beschikbare modules zelf het proces samen dat getest zal worden. Van verschillende methoden van voorbehandeling van de biomassa, fermentatie, opwerking en zuivering, tot derde generatie bioprocessen. Hierdoor is de proeffaciliteit flexibel en afgestemd op de meest uiteenlopende bedrijfstakken, van klein naar groot, van chemische industrie tot apparatenbouw. De faciliteit zal tevens een expertisecentrum zijn waar studenten, onderzoekers en technologen getraind kunnen worden.



Technische Universiteit Delft