Vrije Universiteit Amsterdam

Vrije Universiteit Amsterdam
28 mei 2010

Media aandacht alleen geen garantie voor succes
Over geen nieuws, goed nieuws en de opkomst van Rutte Veel media-aandacht is niet de bepalende factor voor goede peilingen. Politieke partijen moeten genoeg genoemd worden in de dagbladen, maar goed nieuws is belangrijker dan veel nieuws. Dat concluderen onderzoekers van de Nederlandse Nieuwsmonitor en Kieskompas in hun analyse naar de betrouwbaarheid van lijsttrekkers volgens bezoekers van Kieskompas.nl en mediaberichtgeving omtrent de vier mogelijke premierkandidaten Job Cohen, Mark Rutte, Jan Peter Balkenende en Geert Wilders in de periode 11 maart tot en met 26 mei.

Mark Rutte gaat aan kop in de peilingen en is volgens de bezoekers van Kieskompas de betrouwbaarste lijsttrekker van de vier, met gemiddeld 5,8 op een schaal van 1 tot en met 10. Cohen wordt bijna net zo betrouwbaar geacht, hij krijgt een 5,7. Balkenende en Wilders volgen en worden minder betrouwbaar beoordeeld (respectievelijk 4,8 en 2,8). Dit terwijl Rutte tussen 11 maart en 26 mei van de vier het minste aandacht kreeg van de nieuwsmedia. Echter de aandacht die de VVD-leider in de media verwerft is overwegend positief. Die positieve aandacht komt met name door berichten over goede peilingen en artikelen die dat succes proberen te verklaren, goed nieuws dus voor de VVD. Dit goede nieuws is weer terug te zien in positieve peilingen, aangezien kiezers graag op een winnaar stemmen.

Balkenende en Wilders komen vaker in het nieuws dan Rutte, maar het nieuws rond de personen is overwegend negatief. Slechte peilingen en intern gerommel in het CDA rond het leiderschap van Balkenende aan het begin van de campagne en later de affaire van Jack de Vries zorgen voor negatieve berichtgeving. Bij de PVV speelt ophef over de kandidatenlijst en het binnenbrandje van Hero Brinkman een rol in de negatieve aandacht. Voor beide partijen vallen de peilingen tegen, en ook daar gaat de aandacht van kranten naar uit.

Een mogelijke verklaring waarom Job Cohen nu ook daalt in de Politieke Barometer is dat hij over zijn mediahoogtepunt heen lijkt. Toen hij net aantrad als lijsttrekker genereerde dat een grote stroom positieve berichten. De laatste maand neemt dit echter af, na tegenvallende media optredens en de eerste twee verkiezingsdebatten.