Wetterskip Fryslân

volgens boekje

Waterschapsbegroting uitgevoerd volgens boekje

vrijdag, 28 mei 2010
Het boekjaar 2009 is door Wetterskip Fryslân volgens `het boekje' uitgevoerd met een netto overschot van 7 ton. Dat blijkt uit de Jaarrapportage 2009 van het waterschap. Daarnaast is er vanwege hoger uitgevallen WOZ-berekeningen meer belastinggeld binnen gekomen dan vooraf geraamd. Dit wordt teruggegeven aan de burgers.

Roel de Jong, dagelijks bestuurder van Wetterskip Fryslân: "We er streven naar om zo scherp mogelijk te begroten. Dat is in economisch moeilijke tijden erg belangrijk. Voor 2009 is ons dat gelukt. De hoger uitgevallen belastingopbrengst vanwege nieuwe WOZ-berekeningen geven we de belastingbetaler bij de heffing in 2011 terug."

Rechtmatigheidverklaring

Bij de Jaarrekening 2009 wordt voor het eerst een rechtmatigheidverklaring gegeven. De accountant is tevreden over de wijze waarop Wetterskip Fryslan haar taken rechtmatig uitvoert. Toch onthoudt de accountant zich op een punt van een oordeel over de rechtmatigheid. "Dat heeft te maken met de ingewikkelde Europese regels voor de inkoop van goederen en diensten. Als we bij kadeprojecten grond nodig hebben, vragen we enkele loonbedrijven in de buurt naar hun grondprijzen. We besteden dit niet Europees aan, omdat de grond goedkoper uit de eigen provincie kan komen dan bijvoorbeeld uit België of Duitsland. We houden ons graag aan de regels, maar het moet wel doelmatig zijn."

Uit interne controle van het waterschap blijkt dat niet alle inkoopcontracten volgens Europese regels zijn aanbesteed. "Er is wel altijd meervoudig onderhands of openbaar is aanbesteed, waarbij meerdere partijen zijn uitgenodigd deel te nemen. De marktwerking heeft dus zijn werk kunnen doen, alleen niet op Europese schaal. Inmiddels hebben we maatregelen genomen waardoor alle inkoop vanaf 2011 volgens de Europese wet- en regelgeving verloopt. Daarmee voldoen we binnen twee jaar aan de richtlijnen in de Waterschapswet uit 2009," aldus Roel de Jong.