Gemeente Hulst


Standpunt Hertogin Hedwigepolder

Op verzoek van de gemeenteraad is een overzicht gemaakt van de juridische mogelijkheden die resten wat betreft de ontpoldering.

Op 20 april 2010 gaf het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan, dat het kabinetsbesluit tot ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder onomkeerbaar is. De gemeenteraad van Hulst sprak op 22 april 2010 de behoefte aan een inzicht in de juridische mogelijkheden die de gemeente resten uit. De mogelijkheden zijn ondertussen door de advocaat van de gemeente Hulst in beeld gebracht. De gemeenteraad van Hulst is op 28 mei 2010 schriftelijk van de bevindingen op de hoogte gebracht door het college van burgemeester en wethouders. De gemeenteraad wordt nu gevraagd - aan hand van de verstrekte informatie - een standpunt in te nemen.

Vanuit juridische expertise wordt geconcludeerd dat de gemeentelijke mogelijkheden om zich met succes in juridische zin te blijven verzetten gering zijn.

Naast het overzicht van de juridische mogelijkheden, constateert het college van burgemeester en wethouders dat de gemeente Hulst tot dusver geen actieve inbreng heeft in de plan- en uitvoeringsvoorbereiding van het natuurprogramma voor de Hertogin Hedwigepolder. Daardoor worden de wensen die daarover eventueel bij de bevolking dan wel de gemeenteraad leven ten aanzien van het gebied en de inrichting niet meegenomen. Inwoners kunnen momenteel enkel terecht bij de Provincie. Van hun eigen gemeentebestuur hebben zij tot dusver geen actieve sturende inbreng kunnen verwachten.

De verwachting is dat de gemeenteraad van Hulst zich op donderdag 10 juni 2010 buigt over de voorhanden zijnde juridische informatie en het schrijven van het college van burgemeester en wethouders.