Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Ministerie van VROM

67 Miljoen euro voor Energieagenda

28-05-2010

Het kabinet stelt 67 miljoen euro beschikbaar voor vier programma's die de uitstoot van CO2 kunnen verminderen en de positie van het bedrijfsleven kunnen verbeteren.

De ministerraad is daarmee met het voorstel van minister Van der Hoeven (EZ) mede namens minister Huizinga (VROM) akkoord gegaan. Het gaat vooral om programma's gericht op:

* wind op zee

* industriële energiebesparing

* duurzame gebouwde omgeving

* `groene chemie' (biobased economy)

De programma's maken onderdeel uit van de Innovatieagenda Energie. Eerder is al een bedrag van 349 miljoen euro aan programma's uit deze innovatieagenda goedgekeurd, waarmee het totaal nu op 416 miljoen euro komt. De innovatieprogramma's bieden ondersteuning aan bedrijven en kennisinstellingen door te gaan met innovatie die gericht is op nieuwe duurzame energieproducten en processen. Daarmee wordt een basis gelegd voor groei van hoogwaardige werkgelegenheid.

Het betreft de volgende programma's:

Proeffabriek tweede generatie biobrandstoffen en chemische stoffen

Het kabinet investeert 15 miljoen euro in een proeffabriek waarin bedrijven en kennisinstellingen uit de hele wereld kunnen testen of en hoe hun ideeën voor de vermindering van de CO2-uitstoot ook op grotere schaal haalbaar zijn. Hierdoor kan de stap van laboratoriumschaal naar industriële schaal makkelijker worden genomen.

Het totale bedrag wat door alle partijen wordt geïnvesteerd is 100 miljoen euro. MKB en grote bedrijven kunnen in samenwerking met kennisinstellingen de faciliteiten gebruiken om nieuwe technologie te testen. Met dit programma wordt de Nederlandse mondiale koppositie op het gebied van biotechnologie uitgebouwd. Wereldwijd bestaat er nog geen vergelijkbare fabriek op deze schaalgrootte die deze mogelijkheden biedt. Het bedrijfsleven en kennisinstellingen investeren 73 miljoen euro. Daarnaast wordt de komende vier jaar 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor transitiehuis biobased economy. Dat wordt een netwerk van ondernemers uit verschillende sectoren, zoals agro, chemie en logistiek die nieuwe initiatieven nemen en bevorderen.

Duurzaam bouwen

20 Miljoen euro wordt besteed aan een programma dat gericht is om minder energie te verbruiken in de woningbouw. Het streven is om 5000 woningen 80 procent energiezuiniger te maken dan de huidige standaard. Het programma heeft onder meer als doel om aan de hand van innovatieve en energiezuinige praktijkprojecten overdracht van kennis op het gebied van bouwprocesinnovatie, innovatieve financiering en conceptueel bouwen naar ontwikkelaars en bouwers in die markt te stimuleren. Onderdeel van de innovatieagenda is het project `gebied energieneutraal (GEN)'. Een consortium van bedrijven maakt hierin werk van grootschalige energieneutrale gebiedsontwikkeling.

Ketenefficiency

Dit programma beoogt productieprocessen binnen en tussen bedrijven zo te vernieuwen dat er minder energie wordt gebruikt, dan wel meer duurzame energie. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de concurrentiepositie van deze bedrijven. Dat geldt vooral voor bedrijven die met een hoge energie-intensiteit zoals bijvoorbeeld in de staalindustrie en chemie. In 2030 zou het energieverbruik in de industrie met 50 procent gedaald moeten zijn. Voor dit project wordt 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Windenergie

Het innovatieproject voor Far and Large Offshore Wind (FLOW) krijgt 19,5 miljoen subsidie. Dit bedrag komt bovenop de financiering die door de bedrijven in het FLOW-consortium beschikbaar is gesteld. Het budget zal worden besteed aan de eerste fase van het FLOW-project. Dit betreft onderzoek naar en ontwikkeling van onder andere efficiënte windturbines op de Noordzee, innovatieve funderingsconcepten, onderhoudsstrategieën en installatietechnieken voor windparken op grotere waterdiepte en afstand van de kust. Ook de aansluiting van deze parken op het elektriciteitsnet is hiervan een onderdeel. In FLOW-project zitten de Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen RWE, Eneco, TenneT, Ballast Nedam, Van Oord, IHC Merwede, 2-B Energy, XEMC Darwind, ECN en de TU Delft. FLOW stelt de betrokken partijen in staat om een leidende positie in te nemen op de Europese markt voor offshore windparken.