Ministerie van Justitie

Spanje bij aanpak illegale migratie

Nederlandse mijnenjagers helpen Spanje bij aanpak illegale migratie

Persbericht | 28-05-2010

Nederland zet deze zomer twee Nederlandse mijnenjagers in bij de INDALO-operatie van het Europees grensagentschap Frontex in het Middellandse zeegebied. Dat hebben de ministers Hirsch Ballin en Van Middelkoop van Defensie mede namens hun collega van Buitenlandse Zaken bekendgemaakt in een brief aan de Tweede Kamer.

Het gaat om twee mijnenjagers die een bijdrage leveren aan het zo vroeg mogelijk detecteren van vaartuigen die mogelijk illegale migranten naar Spanje proberen te brengen. De marineschepen worden tussen 7 juni en 1 juli ingezet op volle zee tussen Spanje en Marokko en Algerije.

De Nederlandse mijnenjagers detecteren en volgen vaartuigen met mogelijk illegale migranten aan boord. Zij voeren zelf géén intercepties uit, maar rapporteren hierover aan de Spaanse autoriteiten. Deze kunnen overgaan tot het daadwerkelijk onderscheppen van het vaartuig en indien nodig migranten die trachten Spanje illegaal te bereiken aan boord nemen, of het vaartuig naar een Spaanse haven begeleiden.

Nederland neemt regelmatig deel aan gezamenlijke operaties van het Europees grensagentschap Frontex, onder meer door de inzet van grensbewakingsbeambten. Dit is de eerste keer dat Nederland een bijdrage levert in deze vorm.

Meer informatie


* Brief Tweede Kamer: Nederlandse inzet in Frontex gezamenlijke operatieBrief / circulaire / beleidsregels | 28-05-2010 | pdf-document, 19 KB

Zie het origineel

* Nederland zet Marineschepen in voor grensbewaking in Middellandse Zeegebied