D66

vrijdag 28 mei 2010

Internationale gemeenschap moet Al-Bashir niet legitimeren

Marietje Schaake heeft om opheldering gevraagd bij Hoge Commissaris Ashton over de aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Europese lidstaten bij de inaugeratie van Al-Bashir.

internationaal strafhof

President Omar al-Bashir van Soedan, tegen wie een arrestatiebevel van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag loopt, is op 27 mei geïnaugureerd in Soedan. Hooggeplaatste Europese diplomaten waren aanwezig bij de inauguratie. Bashir is nu het enige zittende staatshoofd dat gezocht wordt voor misdaden tegen de menselijkheid.

misdaden tegen de menselijkheid

Bashir wordt verantwoordelijk gehouden voor moorden, verminking en verkrachting van honderden duizenden mensen in Darfur. De inauguratie vond plaats een dag nadat het Strafhof klachten indiende bij de VN omdat Soedan Bashir weigert uit te leveren.

vredesproces

Volgens een persbericht van de EU missie in Soedan zijn er diplomaten gestuurd naar de inauguratie om het vredesproces te steunen. Het vredesproces moet een einde brengen aan de brute burgeroorlog in Soedan.

steun voor het ICC

"De aanwezigheid van Europese diplomaten op hoog niveau kan Bashir legitimiteit verschaffen. Het moet nu juist duidelijk zijn dat de lidstaten gerechtigheid willen voor slachtoffer in Darfur. Het ICC is het juiste platform om de rol van de Soedanese overheid te onderzoeken. Europese lidstaten steunen het strafhof in woord, maar moeten dat in daad niet ondermijnen" zegt Europarlementslid Marietje Schaake.

conferentie in Kampala

De komende weken wordt de balans na de eerste 7 jaar van het Internationale Strafhof opgemaakt in Kampala, Oeganda. Het is de eerste keer dat dit gebeurt sinds de oprichting van het Hof. "Het is daarom van groot belang dat EU landen nu de legitimiteit van het Strafhof respecteren." Schaake was een van de auteurs van het rapport dat de Europese insteek bepaalde in Kampala.