EZ investeert in FLOW innovatieproject offshore windenergie

28/05/2010 15:33

Essent N.V.

Demissionair minister Van der Hoeven van Economische Zaken heeft vandaag een subsidie van 19,5 miljoen euro toegezegd aan het innovatieproject voor Far and Large Offshore Wind (FLOW). Dit subsidiebedrag komt bovenop eenzelfde bedrag dat de bedrijven in het FLOW-consortium eerder kenbaar maakten voor het project.

Het budget zal worden besteed aan de eerste fase van het FLOW-project. Dit betreft onderzoek naar en ontwikkeling van efficiënte windturbines op de Noordzee en innovatieve funderingsconcepten, naar onderhoudsstrategieën en installatietechnieken voor windparken op grotere waterdiepte en op grotere afstand van de kust. Ook de aansluiting van deze parken op het elektriciteitsnet is hiervan een onderdeel.

"De minister voegt nu de daad bij het woord. Ze ondersteunt de innovatiekracht van het Nederlandse bedrijfsleven op dit terrein," zegt Peter Terium, CEO van Essent en voorzitter van het FLOW-consortium. "De minister geeft ons hiermee de gelegenheid om de rol van de Nederlandse industrie in de internationale groeimarkt voor het opwekken van windenergie op zee verder uit te bouwen."

"De unieke publiek-private samenwerking in FLOW schept voor Nederland de kans om de leiding te nemen in de markt voor offshore windenergie," zegt Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het College van Bestuur van de TU Delft. "Deze stap van de overheid zal grote invloed hebben, zowel op de duurzame energievoorziening als op de economie in Nederland."

Met het toekennen van de subsidie maakt de minister de aanbevelingen waar die de Taskforce Windenergie op Zee deze maand deed. Ook de analyses van het Innovatieplatform en de Sociaal-Economische Raad onderstrepen de goede positie van de Nederlandse industrie op dit terrein.

Over FLOW

Het FLOW-project is september vorig jaar gestart door de Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen RWE, Eneco, TenneT, Ballast Nedam, Van Oord, IHC Merwede, 2-B Energy, XEMC Darwind, ECN en de TU Delft. Bij die gelegenheid formuleerden de partners een businessplan dat de betrokken partijen in staat stelt om een leidende positie in te nemen op de Europese markt voor offshore windparken. Naast de kansen voor extra werkgelegenheid is het belang van de Nederlandse regering mede, dat de nationale doelstelling van een windenergievermogen van 6.000 megawatt op zee voor 2020 binnen bereik komt. De doelstelling van het uitvoeren van het FLOW Plan is een kostenreductie voor Far Shore windenergie in 2015 (t.o.v. 2010) te realiseren van 20%.

De kennis en ervaring met windparken ver uit de kust en in diep water zijn in de wereld nog beperkt. FLOW heeft als doel de betrouwbaarheid van dit soort windparken te verhogen, de ontwikkeling te versnellen en tegelijk de risico's en kosten te verlagen. Het totaalbudget van ruim 19,5 miljoen euro is bestemd voor de eerste fase van FLOW, die in de komende vier jaar verder gestalte krijgt.

In een volgende fase is een demonstratiewindpark van 20 tot 60 windturbines (100 tot 300 megawatt) een centraal onderdeel. De nieuwe concepten die binnen FLOW worden ontwikkeld kunnen in dit demonstratiewindpark worden gevalideerd.

.






Noot voor de redactie:


Noot voor de redactie,

Essent