Betere stagebegeleiding door Zelfscan ECABO

28/05/2010 15:46

ECABO

'Wat is mijn stijl bij het begeleiden van stagiairs?' Stagebegeleiders die dit willen weten doen vanaf dinsdag 25 mei de 'Zelfscan voor Stagebegeleiders' op scanjekracht.nl. ECABO, kenniscentrum voor beroepsonderwijs bedrijfsleven, ontwikkelde de scan speciaal voor stagebegeleiders, maar de scan kan ook door begeleiders van nieuwe medewerkers gedaan worden.

Bewustwording

"Veel stagebegeleiders zullen wat aan de scan hebben. Ze zien snel welke stijl van begeleiden ze hebben", zegt Wim Streumer, algemeen directeur van ECABO. "Ze worden bewust van hun manier van begeleiden en gaan erover nadenken."

Nathalie Vielvoye, hoofd stagebegeleiding bij ND Security in Maassluis heeft de zelfscan gedaan en herkende zich in de uitslag: "Ik heb de neiging leerling behoorlijk bij te sturen. Sommigen hebben dat niet nodig, die kan ik eigenlijk wel wat meer loslaten. Ik probeer dat te veranderen."

Scores

Via de zelfscan beantwoorden begeleiders vragen over hun gedrag bij het begeleiden van een stagiair in bepaalde situaties. Bij elke situatie kiezen ze uit drie mogelijkheden welk gedrag volgens hen de voorkeur geniet.

Aan het einde van de scan verschijnt een overzicht van negen competenties, zoals plannen en organiseren, voortgangsbewaking, aandacht geven en begrip tonen en delegeren. Bij elke competentie staat een score die aangeeft in hoeverre ze bij het begeleiden is ingezet.

Gedetailleerde raportage

Naast dit overzicht kunnen stagebegeleiders een gedetailleerde rapportage aanvragen met uitgebreide informatie over hun manier van begeleiden. Over deze rapportage kunnen ze dan een gesprek voeren met een adviseur van ECABO.





http://www.scanjekracht.nl