Gemeente Sittard-Geleen


charset="utf-8"


+0200"

Sittard-Geleen neemt deel aan INTERREG IV C programma RETS

Persbericht | Sittard-Geleen 28 mei 2010 - Wethouder Ruud Guyt heeft zijn handtekening gezet onder de INTERREG IV C samenwerkingsovereenkomst RETS: Renewable Energies Transfer System. Daarmee bevestigt Sittard-Geleen haar deelname aan dit kennisuitwisselingsprogramma van de Europese Unie op het gebied van duurzame energie.

De EU streeft ernaar om de kennis en kwaliteiten van lokale en regionale beleidsmakers op het gebied van duurzame energie te verbeteren. Op deze manier wil de EU bewerkstelligen dat er op lokaal en regionaal niveau een samenhangend en strategisch duurzaam energiebeleid ontstaat met een grote toegevoegde waarde voor de samenleving.

Om deze doelstelling te bereiken, wisselen de aan het RETS programma deelnemende lokale overheden en expertisecentra kennis uit over lokale duurzame energieprojecten. De projectinbreng van Sittard-Geleen bestaat uit kennis en kunde over duurzaam energiebedrijf 't Groene Net. Wethouder Guyt: ''t Groene Net is een uitstekend demonstratieproject voor RETS. Het toont aan hoe industriële restwarmte op een betrekkelijk eenvoudige manier kan worden gebruikt voor de verwarming en koeling van bedrijfspanden en woningen. Wat bedrijven en inwoners in onze regio in totaal een kostenbesparing van zo'n 1,5 miljoen euro per jaar oplevert op hun energierekening, het gasverbruik terugdringt met 20 miljoen m3 per jaar, en de uitstoot van het broeikasgas CO2 vermindert met 40.000 ton per jaar.'

Een eerste presentatie over 't Groene Net is enthousiast ontvangen tijdens de startbijeenkomst van RETS die werd gehouden van 3 tot 6 februari jl. in het Portugese Serta.

Het RETS programma loopt van januari 2010 tot december 2012. Naast Sittard-Geleen nemen verder plaatselijke overheden en expertisecentra deel uit Frankrijk, Duitsland, Hongarije, Italië, Portugal, Verenigd Koninkrijk, Roemenië en Slovenië.