Gemeente Tilburg

Persbericht
28 mei 2010

Gemeentelijke huurverlaging voor Willem II

Het college heeft besloten om de raad voor te stellen om 2,4 miljoen euro beschikbaar te stellen aan voetbalclub Willem II. In eerste instantie stelt de gemeente 600.000 euro per direct beschikbaar, per 21 juni wordt 800.000 euro beschikbaar gesteld onder voorbehoud van de uitwerking van strikte voorwaarden. Het college stelt ook voor om het geldbedrag voor het bevriezen van de huur in het seizoen 2009-2010, één miljoen euro, te verrekenen. De financiële bijdrage is het resultaat van het vaststellen van een huurverlaging met terugwerkende kracht.

Wethouder Jan Hamming (Sport): "Dit is een eerste stap om te komen tot een definitieve oplossing. Het kan overigens niet zo zijn dat de gemeente alleen de voetbalclub uit de financiële problemen helpt. Ik reken dan ook op sponsoren, de stad, én de organisatie en voetballers van Willem II om de toekomst van de club veilig te stellen."

Het college wil een rigoureus einde maken aan de voormalige bestuurs- en toezichtstructuur van de club. Het college stond de afgelopen week voor een buitengewoon lastig dilemma, dat het college op een zakelijke manier en los van emotie heeft benaderd. Het betreft een groot financieel vraagstuk in tijden van bezuinigingen die de stad hard zullen raken. Daarnaast leeft het probleem in de stad waarbij tegenover elke voorstander ook een tegenstander te horen is.

"Het college heeft gekeken naar het maatschappelijk belang van een eredivisieclub en het instituut Willem II," licht wethouder Joost Möller (Gemeentegebouwen) toe."Volgens berekeningen van de gemeente kost een faillissement van Willem II de stad ook bijzonder veel geld, de boekwaarde van het stadion wordt becijferd op tien miljoen euro. Bij de vaststelling van de gemeentelijke steun heeft de gemeente zich laten leiden door een vergelijking met andere steden."

Huursom

Het college stelt de raad voor om te kiezen voor een nieuwe huursom, die is gebaseerd op marktonderzoek. De nieuwe huursom, van 905.000 euro per jaar inclusief onderhoudskosten en eigenaarslasten, wordt met terugwerkende kracht tot 1 januari 2004 bepaald. Dat was het moment dat het stadion eigendom werd van de gemeente. Met het gekozen scenario lost de gemeente de acute liquiditeitsproblemen van de voetbalclub op, maar het helpt Willem II ook in het voeren van een gezonde bedrijfsvoering in de toekomst.

Wethouder Erik de Ridder (Financiën): "Bij een faillissement zijn de financiële gevolgen voor de gemeente groter dan dat we nu incidenteel een bijdrage leveren om de club overeind te houden. Bovendien betekent faillissement dat er de komende jaren geen betaald voetbal in Tilburg gespeeld wordt. Dus we moesten met een oplossing komen."

Voorwaarden

De gemeente hanteert strenge voorwaarden bij de huurverlaging met terugwerkende kracht:

* Willem II gaat akkoord met een nader uit te werken vorm van stringent toezicht.

* Willem II voert een vergaande sanering door, om het nieuwe seizoen met een reële meerjarige sluitende begroting te starten
* Willem II blijft binnen de KNVB normen voor spelerssalarissen.
* Willem II richt een nieuwe bestuurs- en toezichtstructuur in, waarbij geen rol is weggelegd voor functionarissen die in de oude bestuurs- en toezichtstructuur actief waren.
* Willem II vult de nieuwe bestuurs- en toezichtstructuur in voor 21 juni.

* Willem II geeft voor 21 juni zicht op welke manier het restant negatief eigen vermogen wordt opgelost.

Achtergrond

Het acute liquiditeitstekort van voetbalclub Willem II voor mei en juni bedraagt 1,5 miljoen euro. Daarnaast stevent Willem II af op een exploitatietekort van 5 miljoen euro, wat zal leiden tot een negatief eigen vermogen van 4,8 miljoen euro. Interim-manager Paul Bottelier trok die conclusie vorige week ook, op basis van de informatie die hij sinds zijn aantreden in april verzamelde en de gesprekken die hij met betrokkenen voerde. Willem II heeft vervolgens de gemeente Tilburg om financiële steun gevraagd bij het oplossen van de problemen.
---