Ecofys

PERSBERICHT 28 MEI 2010

Uniek consortium brengt gecombineerd rijden op aardgas en diesel in de praktijk
Den Bosch - 28 mei 2010. Het eerste Dual Fuel project in Nederland, dat in nauwe samenwerking met RDW is opgezet, is van start gegaan. Een uniek consortium van publieke en private partijen, gaat in de praktijk testen of het gecombineerd rijden op aardgas en diesel de verwachte voordelen oplevert. In de komende maanden zullen twee verduurzaamde, door diesel en aardgas aangedreven trucks de weg op gaan. Het project is mede mogelijk gemaakt door een subsidie van de Provincie Noord-Brabant.

Kostenverlaging, milieuvoordelen en behoud van prestaties

"Voor de transporteur is een aanzienlijke verlaging van de kostprijs per kilometer mogelijk", aldus Rob Winkel, projectmanager van consortiumleider Ecofys. "Bovendien zijn er belangrijke milieuvoordelen zoals een reductie van de CO2 uitstoot met 35% bij het gebruik van biogas of groen gas. Ook ten aanzien van schadelijke emissies zoals PM10 en NOx zijn aanzienlijke verbeteringen te verwachten. Een geoptimaliseerde oxidatiekatalysator kan het hogere aandeel onverbrande koolwaterstoffen (HC) in het uitlaatgas reduceren. De genoemde voordelen gaan overigens niet ten koste van de prestaties, want die blijven bij toepassing van dit systeem gelijk aan die van conventionele dieseltrucks."

Unieke combinatie brengt concept in praktijk

Het consortium bestaat uit een unieke combinatie van verschillende partijen met één overeenkomst: de wil om duurzame mobiliteitstoepassingen in de praktijk te brengen. Wil Versteijnen, Algemeen Directeur van Gebr. Versteijnen Transport (GVT): "Versteijnen heeft kwaliteit en betrouwbaarheid hoog in het vaandel staan, en wil graag actief bijdragen aan de verduurzaming van de transportbranche. Met dit `consortium van doeners' brengen we die verduurzaming weer een stap dichterbij".

De resultaten van de praktijktest worden eind 2010 verwacht. Bij een positieve uitkomst wordt de weg vrijgemaakt voor grootschalige toepassing van gecombineerd rijden op aardgas en diesel in de transportbranche.

Over het consortium

Subsidieverstrekker: Provincie Noord-Brabant

Consortiumleider: Ecofys

Projectpartner: Gemeente Tilburg

Transporteur: Gebr. Versteijnen Transport (GVT)

Leverancier trucks: BAS Volvo Groep

Leverancier Dual Fuel systeem: E-mission Low

Overzicht van brandstofverbruik en -kosten van Mono Fuel en Dual Fuel toepassingen.

Zie het origineel


Noot voor redacties
Voor meer informatie /