Provincie Overijssel



Openbaar vervoer en groen in Zwolle verbeterd

28 mei 2010

De provincie Overijssel en de gemeente Zwolle hebben vandaag afspraken gemaakt om samen in een groot aantal Zwolse projecten te investeren. Met de investeringen is in totaal bijna 44 miljoen euro gemoeid, waarvan 28,8 miljoen afkomstig uit de verkoop van de aandelen Essent van provincie en gemeente.

De rest van het bedrag bestaat uit middelen van rijk, provincie en gemeente, niet afkomstig van Essent. Het gaat onder andere om de ontwikkeling van de Burgemeester Roelenweg, waar een zorgvoorziening en studentenhuisvesting komt. In en rond de Zwolse binnenstad wordt werk gemaakt van de herontwikkeling van de Bagijneweide en de Potgietersingel, en wordt ook geïnvesteerd in Park de Weezenlanden. Bovendien zijn afspraken gemaakt over structurele verbeteringen in het openbaar vervoer binnen de stad. Daarnaast gaan gemeente en provincie projecten op het gebied van fietsgebruik, ruimtelijke kwaliteit en duurzaam energiegebruik uitvoeren en investeren ze samen in betere zorg voor de jeugd.

Burgemeester Roelenweg

Aan de Burgemeester Roelenweg komt een geclusterde zorgvoorziening, studentenhuisvesting en een parkeergarage. Daarnaast gaat de weg zelf op de schop. De rotonde wordt vergroot en er komt een vrijliggend fietspad. Verder moeten bodem en grondwater op deze plek worden gesaneerd. Zwolle en Overijssel investeren elk 2 miljoen euro in dit project. Inzet is dat snel met de uitvoering begonnen kan worden.

Zwolse binnenstad

In en rond de Zwolse binnenstad staat een aantal ontwikkelingen op stapel. In Park de Weezenlanden komt een avontuurlijke speeltuin en een watertuin. De verbindingen binnen het park en richting de naastgelegen Nooterhof worden verbeterd en de dierenweide wordt opgeknapt. Provincie en gemeente trekken samen een miljoen euro uit voor dit project. Daarnaast investeren Zwolle en Overijssel in de projecten Bolwerkpark Potgietersingel en Bagijneweide en trekken ze geld uit voor het opknappen van Huize Hofvliet en het omliggende parkje.

Verbeteringen OV

Overijssel en Zwolle gaan samen voor een aantal structurele verbeteringen in het Zwolse openbaar vervoer. Gemeente en provincie willen bijvoorbeeld het busverkeer rond het station beter laten doorstromen. Dit project sluit aan bij de komst van een nieuw busstation aan de zuidkant van het NS-station en een bijbehorende bustunnel. Verder passen provincie en gemeente honderd bushaltes aan om mensen makkelijker in- en uit te laten stappen.

Fiets

Provincie en gemeente stellen geld beschikbaar voor een beter gebruik van de fiets in de stad. Zo wordt er geïnvesteerd in een gezamenlijke spoor-/fietsbrug over de Blaloweg om Stadshagen beter voor de fiets te ontsluiten en wordt er gewerkt aan snelle fietsverbindingen uit alle windrichtingen naar het centrum, het zogenoemde fietsstratenplan.

Overijssel investeert extra

De provincie Overijssel investeert tot en met 2011 extra in de Overijsselse woon-, leef- en werkomgeving. Het gaat daarbij om projecten die de provincie en de gemeenten gezamenlijk uitvoeren en financieren. De extra investeringen worden mogelijk gemaakt doordat de Overijsselse gemeenten hun Essent-aandelen hebben verkocht, met een gezamenlijke waarde van ruim 140 miljoen euro. De provincie, die eenzelfde bedrag investeert, maakt nu afspraken met de gemeenten over hoe dit geld duurzaam wordt geïnvesteerd in de Overijsselse samenleving. Een belangrijke voorwaarde is dat de schop uiterlijk eind 2011 de grond in kan.

Dit is de tweede ronde in de investeringsoverleggen tussen de provincie en de Overijsselse gemeenten. De eerste vond eind 2009 plaats.