Gerechtelijke organisatie

Rechter houdt getuigenverhoren Fortis aan

Utrecht 28 mei 2010 - De rechter-commissaris in Utrecht houdt de geplande getuigenverhoren van drie ex-bestuurders van Fortis aan, totdat door de Hoge Raad zal zijn beslist op het door de bestuurders ingestelde cassatieberoep, waarin zij aanvoeren dat de verhoren in België moeten plaatsvinden.

De rechtbank Utrecht en het gerechtshof in Arnhem bepaalden eerder dat de getuigenverhoren van ex-bestuurders Votron, Lippens en Mittler in Utrecht gehouden werden. De voorlopige getuigenverhoren zijn verzocht door een groep beleggers. Zij willen de voormalige Fortis-bestuurders ondervragen over wat deze wisten omtrent de gezondheid van de bank in de jaren 2007 en 2008. Zij zeggen door de uitlatingen van de bestuurders schade te hebben geleden. Afgelopen vrijdag stond het getuigenverhoor van ex-bestuurder Votron gepland. Hij verscheen echter niet.

De wet biedt geen mogelijkheid om een getuige, die ook partij is in het geding, te dwingen een verklaring af te leggen. De drie getuigen Votron, Lippens en Mittler zijn partij in het geding waarop hun verhoor betrekking heeft. Omdat zij hebben verklaard niet vrijwillig te zullen verschijnen in Utrecht voordat de Hoge Raad geoordeeld heeft, oordeelde de rechter dan ook dat het niet zinvol is om alsnog te proberen de drie te horen, voordat de Hoge Raad beslist heeft.

De geplande getuigenverhoren van ex-bestuurders Mitller en Lippens zullen daarom op 8 en 11 juni geen doorgang vinden. Iedere verdere beslissing in de zaak wordt door de rechter ook aangehouden tot na de uitspraak van de Hoge Raad.

LJ Nummer

BM6060

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 28 mei 2010 Naar boven