Ingezonden persbericht

Deze week in VNG Magazine nr. 13/14 vrijdag 28 mei 2010: congresspecial Nije Tiden

* Congresspecial 'Nije Tiden'
* Sterker in dienstverlening dankzij een fusie. Dat is de ambitie van Bolsward, Nijefurd, Sneek, Wûnseradiel en Wymbritseradiel die op 1 januari 2011 samen verder gaan als Sùdwest Fryslân.
* Littenseradiel is de veiligste en minst verstedelijkte gemeente van Nederland. Ze zweert bij kleinschaligheid.
* Zes Friese gemeenten hebben het onderhoud en beheer van hun riolering uitbesteed aan Aquario, het eerste nutsbedrijf voor de afvalwaterketen. Twaalf procent meer efficiëntie is het resultaat.

* Fusie beter dan regionale samenwerking
Om bestuurlijke drukte te verminderen, verkiest voorzitter Loek Hermans van MKB Nederland opschaling van gemeenten boven regionale samenwerking in gemeenschappelijke regelingen. Dat zegt hij desgevraagd in reactie op de ontwerpresolutie Het perspectief van gemeenten van de VNG.

* Huurders selecteren op leefgedrag
Gemeenten en woningcorporaties wijzen in de sociale sector woningen toe aan huurders. Sommige corporaties experimenteren met woonruimteverdeling door huurders op hun leefstijl te selecteren: individualisten bij individualisten en sociale dieren bij sociale dieren. Ze willen daarmee de leefbaarheid in de wijk verbeteren.

* Interview Ed van Thijn 'Gemeenteraden vergeten dat zij het hoogste bestuursorgaan zijn'
De democratie verkeert in crisis. De beschaafde omgangsnormen in de Kamer zijn verworden tot moddergevechten, populisme heeft de ideologieën vervangen, volksvertegenwoordiger is geen roeping meer maar een ordinaire baan, kiezers schofferen politici, politici schofferen elkaar. Kiezers? Kiezers bestaan helemaal niet, want er valt niets te kiezen. Zegt Ed van Thijn.

* Draconische bezuinigingen op ambtenaren
Politieke partijen buitelen over elkaar heen in de miljarden die zij willen bezuinigen op het openbaar bestuur en de ambtenaren. Het Centraal Planbureau (CPB) heeft grote twijfels of een reductie van 25 procent in de ambtelijke organisatie haalbaar is.

* Opschaling leidt niet tot minder kosten
Opschaling van gemeenten leidt niet tot bezuinigingen, zo concludeert directeur Maarten Allers van het Centrum voor Onderzoek van de Economie van de Lagere Overheden (COELO) in een artikel in ESB.

* 'Jeugdzorg in handen van gemeenten'
Gemeenten moeten verantwoordelijk worden voor de jeugdzorg. De bureaucratie in de sector hoort stevig te worden aangepakt. De nadruk moet komen te liggen op het voorkomen van problemen en op laagdrempelige hulpverlening in de buurt.

* Gemeenten blijven er taken bij krijgen
Als de partijen die meedoen aan de verkiezingen van 9 juni het in hun programma's over één onderwerp vrijwel unaniem eens zijn, dan is het wel de wenselijkheid van decentralisatie van overheidstaken naar gemeenten.

* Asielprocedure zorgvuldiger en sneller
De Eerste Kamer heeft ingestemd met de verbeterde asielprocedure. Door de wetswijziging zullen meer asielzoekers eerder duidelijkheid krijgen over de uitslag van de asielprocedure en wordt de asielprocedure zorgvuldiger.

* 'Cao met samenhang'
'Een samenhangend pakket van maatregelen gericht op langer, gezond en met plezier doorwerken.'

* VNG Nieuws
Bijna alle colleges rond, wethouders van buiten de trend
Op 20 mei waren bij het VNG informatiecentrum de coalities van 386 gemeenten van de 394 waar gestemd is, bekend. Opvallend is de keuze van steeds meer gemeenten voor wethouders van buiten de gemeente en de opmars van lokale partijen naar het pluche.
Verder o.a. in VNG Nieuws
â- VNG-Utrecht over bezuinigingen
â- Inwerkprogramma voor raadsleden
â- Gemeenten massaal aan de TIOX
â- Internationale activiteiten VNG
â- Zeeuwse overheden onderstrepen samenwerking

Het volgende VNG Magazine nr. 15 verschijnt op 11 juni 2009
(Bij overname van nieuws is bronvermelding verplicht)



Ingezonden persbericht