Gemeente Amersfoort
Persbericht gemeente Amersfoort - vrijdag 28 mei 2010

Onderzoek naar trouwen en partnerschap in Amersfoort

De gemeente Amersfoort onderzoekt hoe trouwen in Amersfoort wordt gewaardeerd. Elk jaar trouwen in Amersfoort ongeveer 600 paren en kiezen ongeveer 90 paren voor een geregistreerd partnerschap. Het is een belangrijke gebeurtenis en de gemeente wil er graag voor zorgen dat de (trouw)plechtigheid vlekkeloos verloopt. Daarom worden paren, die van april tot en met september in Amersfoort trouwen of hun partnerschap laten registreren, gevraagd om mee te doen aan een anoniem onderzoek.

Hoe hebben de bruidsparen en de partners de plechtigheid ervaren? Dat wil de gemeente graag weten. De vragen in het onderzoek gaan onder andere over het verloop van de ondertrouw, het voorbereidende gesprek met de trouwambtenaar en de voltrekking van huwelijk of partnerschap.

Alles naar wens?
Ambtenaren van de Burgerlijke Stand zijn betrokken bij de ondertrouw. De 'Buitengewoon Ambtenaar Burgerlijke Stand' heeft een belangrijke rol bij het voorgesprek en bij de (trouw)plechtigheid zelf. Door het onderzoek krijgt de gemeente een beeld van de tevredenheid, inzicht waar eventueel verbetering nodig is en op welke wensen zij kan inspelen.

Resultaten
Het onderzoek wordt uitgevoerd door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente. De resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd in een rapport. Toekomstige (bruids)paren kunnen hieruit afleiden hoe trouwen in Amersfoort wordt gewaardeerd.

Noot voor de redactie,