Beslissingen van de Vlaamse Regering

28/05/2010 14:00

Vlaamse Overheid

Op voorstel van viceminister-president Ingrid Lieten

De Vlaamse Regering beslist Ronald Hoebers aan te stellen als regeringsafgevaardigde van LRM NV en haar dochtervennootschappen. Aan Lieve Schuermans wordt eervol ontslag verleend.

Op voorstel van minister Jo Vandeurzen en minister Freya Van den Bossche

De proeftuin dienstencheques voor kinderopvang is een tijdelijk en experimenteel initiatief rond kinderopvang dat in de steden Kortrijk, Mechelen, Ronse en Tienen wordt georganiseerd in functie van regionale noden. De voorwaarden voor de organisatie, financiering en rapportering zijn vastgelegd in een convenant met elk van deze steden. Om de engagementen in onder meer naschoolse opvang tot het einde van het schooljaar te verzekeren, wil de Vlaamse Regering nu de duurtijd van het convenant met vier maanden verlengen . Daarvoor hecht ze haar goedkeuring aan de addenda bij de convenanten proeftuinen dienstencheques voor kinderopvang en de bijbehorende subsidiebesluiten.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche

De Vlaamse Regering beslist het team Stedenbeleid van het Agentschap voor Binnenlands Bestuur te versterken met twee accountmanagers (A2, niveau adviseur) voor de stadsvernieuwingsprojecten en de stadscontracten.

Op voorstel van minister Freya Van den Bossche en minister Philippe Muyters

Het Fonds ter reductie van de globale energiekost (FRGE) is een federaal fonds dat goedkope leningen verstrekt aan particulieren voor energiebesparende maatregelen . Dat gebeurt via 'lokale entiteiten', aangeduid door steden en gemeenten. De gemeenten staat daarbij borg voor de terugbetaling van de leningen. Het Programmadecreet 2010 bepaalt nu dat de Vlaamse Regering de waarborg voor deze leningen kan verlenen. Daarom legt de Vlaamse Regering nu principieel de voorwaarden vast waaronder een waarborg kan worden verleend voor de terugbetaling van de leningen van het FRGE. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de SERV, de MiNa-raad, de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten en de Vlaamse Vereniging van Provincies.

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'Historisch gegroeid bedrijf NZM GRIT NV in Dessel' .

Op voorstel van minister Philippe Muyters

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de aanstelling van Helga Coppen als regeringsafgevaardigde bij de VDAB . Aan Yasmine Kherbache wordt eervol ontslag verleend.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de VlOR, de SERV en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat het gewijzigde reglement bekrachtigt van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Het Structuurdecreet dat de bachelor-masterstructuur invoerde regelde ook de oprichting van de NVAO, die instaat voor de accreditatie van de opleidingen. Het Structuurdecreet bepaalt tegelijk dat de NVAO bepaalde bestuursbeginselen in een reglement moet vastleggen, en dat dit reglement maar uitwerking heeft nadat het bij decreet is bekrachtigd. Het ontwerpdecreet wordt nu ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief haar besluit over de terbeschikkingstelling wegens ontstentenis van betrekking, reaffectatie, wedertewerkstelling en toekenning van wachtgeld of wachtgeldtoelage. Het gaat om wijzigingen met betrekking tot de invoering van de globale puntenenveloppe in het secundair onderwijs en de invoering van het hoger beroepsonderwijs, opleiding verpleegkunde in het secundair onderwijs; de mogelijkheid tot toewijzing van een andere functie in het kader van reïntegratie bij arbeidsongeschiktheid en een reeks technische wijzigingen .

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit dat de deontologische code vaststelt voor inspectieleden , zoals vermeld in het decreet over de kwaliteit van het onderwijs. De deontologische code verduidelijkt welke regels de inspecteurs in acht nemen bij hun maatschappelijke opdracht en is een referentiekader waaraan ze hun eigen optreden en handelen kunnen toetsen. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van het bevoegde sectorcomité, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Het onderwijsdecreet XIX wijzigt sommige vakbenamingen van de eerste graad van het gewoon secundair onderwijs . Zo wijzigen de vakbenamingen biologie, fysica en wetenschappelijk werk naar 'natuurwetenschappen' en wordt het vak technologische opvoeding 'techniek'. Voor het personeel dat aangesteld is in deze vakken, leidt dit tot concordantiebepalingen, die hun overname van statutaire rechten en plichten regelen. Ook de besluiten rond bekwaamheidsbewijzen moeten geactualiseerd worden door de nieuwe vakbenamingen. De Vlaamse Regering hecht daarom haar principiële goedkeuring aan het besluit over de concordantie naar het algemeen vak natuurwetenschappen en het technische vak techniek . Ze wijzigt tevens de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het secundair onderwijs en van de leermeesters godsdienst en de godsdienstleraars. Het besluit wordt nu voor onderhandelingen op de agenda geplaatst van de bevoegde sectorcomités, daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Met het oog op het schooljaar 2010-2011 moeten de besluiten over de bekwaamheidsbewijzen, salarisschalen en de bezoldigingsregeling in het gewoon basisonderwijs, het buitengewoon onderwijs en de centra voor leerlingenbegeleiding geactualiseerd worden. De Vlaamse Regering wijzigt daarom principieel deze besluiten en plaatst het wijzigingsbesluit voor onderhandelingen op de agenda van de bevoegde sectorcomités. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de organisatie van het buitengewoon secundair onderwijs van opleidingsvorm 3. Het gaat om een aantal technische wijzigingen rond de attesten van verworven bekwaamheden die sinds dit schooljaar kunnen uitgereikt worden door de kwalificatiecommissie in opleidingsvorm 3, en een aantal technische wijzigingen aan de modellen van de getuigschriften en attesten, waarbij de kwalificatiecommissie of opleiding tot nu toe niet vermeld werd. Over dit besluit wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Op voorstel van minister Pascal Smet

Het decreet over de organisatie van schoolsport voorziet dat de Vlaamse Regering een subsidieovereenkomst kan sluiten met een vereniging voor de versterking van schoolsport, voor een periode van vier jaar. De Vlaamse Regering sluit daarom nu een subsidieovereenkomst met Stichting Vlaamse Schoolsport en kent een subsidie van 2,2 miljoen euro toe aan de Stichting Vlaamse Schoolsport voor de periode van 1 juli 2010 tot en met 31 december 2010, beide onder voorbehoud van goedkeuring van het onderwijsdecreet XX waarbij de looptijd van de subsidieovereenkomst beperkt wordt tot 3,5 jaar. Ze beslist ook tot oprichting en samenstelling van de opvolgingsgroep zoals bepaald in het decreet over schoolsport en tot herverdeling van basisallocaties voor een bedrag van 2,2 miljoen euro.

Op voorstel van minister Pascal Smet

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot oprichting van een Vlaams communicatiehuis in Brussel onder het privaatrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap Muntpunt . Muntpunt moet het vlaggenschip worden in de versterking en promotie van het Vlaams-Brusselse netwerk en zal een laagdrempelige informatie-bemiddelingsrol vervullen op het vlak van onder meer onderwijs, cultuur, welzijn en toerisme. Over dit voorontwerp van decreet wordt het advies ingewonnen van de Raad van State.

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel