Your Right 2Choose: jongeren over huwelijksdwang

24/05/2010 11:32

MOVISIE

Jongerenconferentie over vrije partnerkeuze en uithuwelijking

Op 28 mei organiseert MOVISIE de eerste conferentie over vrije partnerkeuze en gedwongen huwelijken waarbij jongeren ZELF aan het woord komen. Op het programma staan o.a. films, workshops en een dialoog met voormalig staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak.

"Zeggen je ouders 'Wij weten wat het beste voor je is' of 'Je zou ons zo gelukkig maken als' Heb je angst om achtergelaten te worden in het land van herkomst tijdens de vakantie?" Ook autochtone jongeren kunnen ermee te maken krijgen als ze bijvoorbeeld op een Afghaans meisje verliefd worden.

YOUR RIGHT 2CHOOSE: talks, debate, acts & worlddance

Alle jongeren in de multiculturele samenleving hebben ermee te maken: partnerkeuze. In hoeverre telt de mening van ouders, de gemeenschap of vrienden? Wat vinden jongeren zelf een vrije partnerkeuze? Wat doen ze als ouders het niet eens zijn met hun keuze? Wat als de familie vindt dat ze moet trouwen? Hebben ze goede tips voor vrienden of vriendinnen die er problemen mee hebben?

"Een huwelijk kan slechts worden gesloten met de vrije en volledige toestemming van de aanstaande echtgenoten (Universele verklaring van de rechten van de mens art 16.2)"

YOUR RIGHT 2CHOOSE - Vrijdag 28 mei 14 - 19.30uur

RASA, Pauwstraat 13-A, 3512 TG Utrecht.

Met o.a. Nebahat Albayrak, DJ Ishtar en VJ Amir, Aaliyah Bochhah en Ludo Keizer (presentatie), Chrada Sheoratan (dans), Rayen (cabaret),

Programma en aanmelding: www.yourright2choose.nl

Deze conferentie is een initiatief van MOVISIE i.s.m. het ministerie van Justitie, ROC Asa Utrecht, SMN, SPIOR Rijnmond, VON, Alleato en VARA Blikvoer.

YOUR RIGHT 2CHOOSE - Award

Jongeren hebben de afgelopen weken statements kunnen insturen over wat zij vinden van vrije partnerkeuze en huwelijksdwang. Op de conferentie worden 2 prijzen uitgereikt voor de meest aansprekende statements.

Landelijke campagne Huwelijksdwang en achterlating

Op initiatief van het ministerie van Justitie is MOVISIE partner in de campagne over huwelijksdwang en achterlating gericht op jongeren en op professionals in onderwijs, hulpverlening en opvang en bij de Steunpunten Huiselijk Geweld. Voor jongeren zelf is er de website www.stopdwang.nl, met daarop o.a. test en een noodplan en lijst met hulpadressen en advies. Op de campagnepagina's van www.huiselijkgeweld.nl vindt men o.a een toolkit voor professionals. Achtergrondinformatie: www.MOVISIE.nl/huwelijksdwang.

Meer informatie: MOVISIE, Jandirk Veenstra, 0610720840, j.veenstra@movisie.nl

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.yourright2choose.nl