Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leeuwarden, 24 mei 2010

Fries StraatFestival drie dagen lang theater en muziek

Van 28 t/m 30 mei zet het Fries StraatFestival de prachtige historische binnenstad van Leeuwarden weer op zijn kop. Deze editie van het Fries StraatFestival is er weer één om U tegen te zeggen! Dit jaar zijn er nog meer theater- en muzikale acts met nog meer voorstellingen van hoge kwaliteit. Er zijn zeven nationale premières, meer dan dertig buitenlandse theater- en muziekgroepen en nog meer binnenlandse acts dan voorgaande edities. De pret begint al eerder: de aanloop naar het festival is ook niet te missen!

Maar al voordat het Festival op vrijdagmiddag begint zijn er in de binnenstad al verschillende dingen te zien! Zo zal op woensdag de Ballonnenkunstenaar in het pand van Copini aan de Nieuwestad al aan het werk zijn. Hij maakt hier zijn ballonnenkunstwerken die tijdens het Fries StraatFestival tentoongesteld en uitgebreid worden op het Oldehoofsterkerkhof. Daarnaast wordt op woensdag al een grote steigermuur (9 meter hoog en 21 meter breed!) opgebouwd die op donderdag bekleed zal worden met La Scala sotto le Stelle, een scalawand geïnspireerd op het wereldbekende operahuis in Milaan met daarin 21 theaterloges bemand met diverse poppen. Op donderdag wordt tevens begonnen met de bouw van het Woud van Staal, een 65 meter lange klankinstallatie.

De vrijdagmiddag is van de kinderen!

Op vrijdagmiddag trapt het Fries StraatFestival in Leeuwarden dan af met de speciale kindermiddag op het Oldehoofsterkerkhof. Onder andere Theatergroep POP met hun voorstelling Knofje en het Circus en Ruut van Hooft met zijn Boxer met Clown Baff zullen de kinderharten sneller doen kloppen. Daarnaast zijn er diverse andere kindervoorstellingen en lopende acts die de kinderen van jong tot oud zullen vermaken.

Officiële opening op vrijdagmiddag

De kindermiddag op het Oldehoofsterkerkhof wordt gevolgd door de officiële opening om 17.00 uur. Dit moet uiteraard worden gevierd met de feestelijke dans- en acrobatiek voorstelling Marvelous Mambo van La Famille Goldini.

Theater en muziek in overvloed tijdens het weekend!

Het Fries StraatFestival is een perfecte mix van theater en muziek, waarbij theater de boventoon voert, maar de muziek zeker niet onderdoet voor hun theatrale collega's. Theatrale pareltjes zijn op zaterdagmiddag Ramiro Miranda, die zijn publiek op het Oldehoofsterkerkhof probeert te betoveren met zijn belletjes en plastic balletjes en aan het einde van de middag zorgt Cirq'ulation Locale hier met hun Trampoline Mission 3 voor een spetterende trampolinevoorstelling. Daarnaast is er in de Prinsentuin naast vele kinderacts ook Gavalo Kanibal, van het echtpaar Makadam Kanibal, een verbitterd circusechtpaar dat hun publiek vermaakt met stunts en kunstjes uit de circus- en fakirtraditie. Terwijl je ondertussen op de Nieuwestad diverse steltenacts bewondert, is het zomaar mogelijk dat je tegen de virtuoos foeterende Ruut van Hooft alias Ing. Maart van Splundert aanbotst. Maar het Fries StraatFestival heeft dit jaar ook een nieuwe theaterlocatie. In het prachtige stukje buiten in het Natuurmuseum bijzondere optredens van Les Baigneurs met hun dansvoorstelling vanuit een badkuip en Dogwolf met hun dansende zoektocht door een enorme houten kist naar alles wat een mens beweegt.

Ten slotte zullen op zondagmiddag onder andere The Others jongleren en comedy bedrijven, verbaal of nonverbaal op eenwielers van twee meter vijfenzeventig. Daarnaast zal Hilaria twee voorstellingen vertonen, Het Jaarfeest van Sint Hilarius en Fata Morgana en zal Stäx Rhythmclown als muzikale clown met het ritmegevoel van een zwarte soulsanger, een interactieve voorstelling geven.

Maar er zijn ook de muzikale parels, zoals het Zweedse Friska Viljor een uiterst publieksvriendelijke band, ooit opgezet door twee vrienden die hun liefdesverdriet om gingen zetten in bier èn feestelijke muziek om die ellende te vergeten. België levert ons de aanstekelijke Fixkes en het prachtige DAAU, goed voor een frisse mengeling van klassiek, folk en pop. De Berlijnse electroprinses Barbara Morgenstern is ook al voer voor fijnproevers.

Mala Vita is een onvervalste feestband met zowel muzikale als personele inbreng van de Balkan-landen. Ook het Franse Santa Macairo Orkestar zoekt zijn inspiratie in die streken. Feesten moet net zo goed mogelijk zijn bij de Bluegrass Boogiemen, die net zo gemakkelijk Lowlands platspelen met echte bluegrass en onverwachte covers. Maar ook het Nederlandse talent wordt bij de muziek, net als bij het theater niet vergeten. Wat dacht je van Charlie Dee, Lola Kite, Beans & Fatback en Flux?

De website is nieuw en stelt je eigen programma samen!

Maar dit is nog maar een kleine greep uit het totale programma. Een volledig overzicht en alle informatie is te vinden op www.fries-straatfestival.nl. Stel hier je eigen programma samen en bezoek jouw festival op het Fries StraatFestival!

Onderstaande is niet ter publicatie:



Ingezonden persbericht