Raad van State


vrijdag 28 mei 2010
10.30 uur
Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hengelo van het bestemmingsplan 'Hart van Zuid'. Het plan heeft betrekking op een gebied van ongeveer 37 hectare ten zuiden van het centraal station. Het gebied wordt begrensd door de spoorlijn Hengelo-Zutphen, Willem de Clerqstraat, Industriestraat, Loweg, Lansinkesweg, Breemarsweg en de Langelermaatweg. Het plan maakt mogelijk dat op de bedrijventerreinen Lansinkveld en het Kerngebied een nieuw stadsdeel wordt gerealiseerd, waar mensen kunnen wonen, werken, studeren en recreëren. Twee bedrijven, die daar zijn gevestigd, vinden onder meer dat zij in hun uitbreidingsmogelijkheden worden beperkt door de bestemming die hun bedrijfsgronden hebben gekregen. De eigenaren van een winkelcentrum in de buurt zijn het er niet mee eens dat in het plangebied ook een winkelcentrum is toegestaan. De bewoners van twee woningen uit de omgeving willen dat hun woningen als zodanig bestemd worden in het plan. De eigenaren van het winkelcentrum en een van de bedrijven vinden dat de gemeenteraad niet alleen een bestemmingsplan, maar ook een exploitatieplan had moeten opstellen. Een exploitatieplan bevat onder meer regels over het omslaan van kosten over projectontwikkelaars en particuliere eigenaren, zoals bijvoorbeeld kosten van bouw- en woonrijp maken, groenvoorzieningen, milieu- en archeologisch onderzoek en bodemsanering. Zie ook de zaak met zaaknummer 200900843/1 die de Raad van State om 10.30 uur op zitting behandelt. (zaaknummer 200900844/1)

10.30 uur

Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Hengelo van het bestemmingsplan 'Zone industrielawaai Wilderinkshoek'. Het plan houdt in dat de geluidszone van het geluidgezoneerd industrieterrein Wilderinkshoek wordt gewijzigd. Deze wijziging hangt samen met de ontwikkeling van Hart van Zuid, waarbij een deel van het gezoneerd industrieterrein wordt veranderd in gebied waar kan worden gewoond en gerecreëerd. Een bedrijf uit het gebied vindt dat de nieuwe zone hem belemmert in zijn uitbreidingsmogelijkheden. Het bedrijf vindt dat de gemeenteraad de zone kleiner had moeten vaststellen. Daarom komt het in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zie ook de zaak met zaaknummer 200900844/1 die de Raad van State om 10.00 uur op zitting behandelt. (zaaknummer 200900843/1)

11.00 uur

Zitting over de dwangsom die het college van gedeputeerde staten van Groningen heeft opgelegd aan een recyclebedrijf uit Stadskanaal. Het provinciebestuur heeft de dwangsom opgelegd, omdat het bedrijf oude wagens, containers en bakken niet op zijn eigen terrein had opgeslagen. Het bedrijf is het er niet mee eens dat het provinciebestuur de dwangsom handhaaft, omdat het inmiddels alle wagens, containers en bakken heeft weggehaald. Daarom komt het in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 201001329/1) Zitting over de vaststelling door de gemeenteraad van Leiden van het bestemmingsplan 'Transvaal'. Het plan heeft betrekking op het gebied ten westen van het historische centrum van Leiden en beslaat een langgerekt gebied tussen de Rijn en de spoorlijn Den Haag-Amsterdam. Het gaat om de Transvaal buurt bij de Morsweg en het bedrijventerrein Rijn en Rail bij de Amphoraweg. Het plan is grotendeels 'conserverend van aard'. Dat betekent dat de bestaande situatie in het gebied wordt vastgelegd. Het plan maakt echter ook de bouw mogelijk van een nieuwe parkeergarage bij de Morspoort. Een aantal omwonenden vreest voor verslechtering van de luchtkwaliteit door de toename van verkeer. Ook vrezen zij dat de parkeergarage een slechte invloed heeft op de wijk. Bovendien zou de parkeergarage niet nodig zijn. Daarom zijn de omwonenden in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. In afwachting van de behandeling daarvan, verzoeken zij de Raad van State het plan voorlopig te schorsen. (zaaknummer 201002772/2)

13.30 uur

Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Fryslân van de ontgrondingsvergunning voor zandwinputten aan de Lipomwyk in Ureterp. Het gaat om wijziging van de vergunning die het provinciebestuur eerder aan Van Oord Nederland B.V. had verleend. De wijziging maakt de losse verkoop van gewonnen zand mogelijk. Ook kan Van Oord zand bij een andere aannemer opslaan. Het college van burgemeester en wethouders van Grootegast en een omwondende komen tegen de wijziging in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij zijn bang dat de recreatieplas Strandheem door de wijziging van de vergunning wordt aangetast. (zaaknummer 200903294/1)