Zuiderlingen 's ochtends minder attent dan noorderlingen

28/05/2010 07:01

GoedeMorgen!

Veenendaal 28 mei 2010 - 's Ochtends vriendelijk groeten naar buren, collega's of vreemden op straat lijkt steeds minder vanzelfsprekend. Terwijl een dagelijkse "goedemorgen", "goeie'morn" of "gooie mörrege" kan leiden tot meer positiviteit, productiviteit, onderling vertrouwen en minder irritatie. Toch schiet de ochtendgroet er te vaak bij in, stelt 58 procent van de zuiderlingen. Dit blijkt uit onderzoek van Ruigrok / NetPanel. De uitkomsten zijn voor GoedeMorgen! van Campina aanleiding om 'de Nationale Goedemorgenindex' te introduceren als nationale positiviteitsmeter. Uit een eerste landelijke meting blijkt vandaag dat het zuiden van Nederland 's morgens de minst positieve regio is, 60 procent groet elkaar niet. Nationaal is dit percentage 51 procent. Dé aanleiding om mensen te stimuleren elkaar weer vaker goedemorgen te wensen.

Vaker groeten heeft grote gevolgen

We groeten elkaar dus minder, maar vinden dat we het wel vaker moeten doen. Sterker nog; bijna 90 procent van de ondervraagde zuiderlingen is ervan overtuigd, dat 'elkaar vaker welgemeend een goedemorgen wensen' echt positief werkt. Enkele reacties: "De algemene vriendelijkheid zal hierdoor toenemen, ook kom je op deze manier sneller in contact met nog onbekende buurtgenoten", "de vuilnisman groeten betekent dat je zijn werk respecteert en hem als mens waardeert" en "je krijgt er zelf een positief gevoel van".

Drukte en wantrouwen overheersen in het zuiden

Het uitslijten van de goedemorgenwens wijt men in het zuiden van Nederland vooral aan onze dagelijkse drukte, zo bevestigt 72 procent van de respondenten van het Ruigrok-panel. We leven te gehaast en zijn teveel met onszelf bezig. Hierin verschilt het zuiden significant van Noord-Nederland. Daar zijn de meeste mensen van mening dat 'minder beleefdheid' de veroorzaker is van het uitblijven van de ochtendgroet (68 procent). Ook opvallend is het hoge percentage zuiderlingen dat 'wantrouwen' en 'groeiende angst voor vreemden' noemt als oorzaak voor minder ochtendgroeten (40 procent). "Waar ik woon in Limburg is men erg op zichzelf", zo stelt één van de ondervraagden. In het noorden is dit percentage slechts 25 procent.

Aan ons ochtendhumeur kan de terugloop van het goedemorgen wensen niet liggen. Slechts 2 procent van de zuiderlingen zegt hier last van te hebben.

Momenteel bewaren we een spontane goedemorgenwens vooral voor mensen dicht om ons heen, zoals familie, vrienden en collega's. Vreemden op straat groeten we het minst vaak (24 procent). Toch zou het overgrote deel van Zuid-Nederland vaker spontaan willen groeten (60 procent).

Zuiderlingen minst attent

Voldoende reden voor GoedeMorgen! drinkontbijt van Campina om: "de Nationale Goedemorgenindex" te introduceren. De Goedemorgenindex maakt duidelijk hoeveel procent van Nederland elkaar groet in de ochtend.

Uit de eerste landelijke meting blijkt vandaag dat 51 procent van Nederland 's ochtends niet groet. Het zuiden van Nederland ligt onder het landelijk gemiddelde met een Goedemorgenindex van 41 procent. Daarmee zijn de zuiderlingen het meest afwachtend in de ochtend. In het noorden van Nederland wordt 's ochtends het meest gegroet (57 procent). Daar hecht men de meeste waarde aan de ochtendgroet. Dorpelingen blijken twee keer zo attent als stedelingen. In grote steden groet slechts 1

op de 3 elkaar. "Op drukke plaatsen groeten mensen minder", blijkt uit een groot aantal reacties.

"Onder andere met de Nationale Goedemorgenindex hopen wij een aanleiding te geven om elkaar weer vaker goedemorgen te wensen", zo stelt Anita Peerdeman van FrieslandCampina Benelux. "Als we onszelf bewust zijn dat onze morgen daadwerkelijk positiever start met dit kleine vriendelijke gebaar, dan is het toch zonde het niet meer te doen? We zullen het dus niet bij één meting laten, aldus Peerdeman. "GoedeMorgen! heeft als merk de missie om iedereen een positieve start van de dag te bezorgen. Dus vele leuke initiatieven zullen volgen om onze nationale start van de dag zo positief mogelijk te maken."

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.goedemorgendrinkontbijt.nl/

www.goedemorgendrinkontbijt.nl