Veilig Verkeer Nederland

Persbericht

Zeeuwse oefenkanjer 2010 woont in Terneuzen

Middelburg,

Op 31 mei zal onze Zeeuwse wielrenster Birgit Lavrijssen op basisschool de Oude Vaart in Terneuzen de hoofdprijs van de actie "Wordt jij de Zeeuwse oefenkanjer" uitreiken aan Gyarina Van Klinken en haar moeder. Zij is in het jaar van de fiets uitgeroepen tot Zeeuwse oefenkanjer en haar moeder tot Zeeuwse verkeerstopper. Om de relatie met fietsvaardigheid gestalte te geven zal Birgit na het nemen een aantal hindernissen op haar racefiets de sleutels aan de winnaars overhandigen.

De actie "Wordt jij de Zeeuwse oefenkanjer 2010" werd door VVN-district Zeeland sa-men met ZLM-verzekeringen en Piet Voskamp opgezet om het oefenen van jongeren voor het praktische verkeersexamen te stimuleren. Door verspreiding van de oproep-kaart door school konden kinderen aan deze actie deelnemen en hun vader of moeder nomineren. Nog vier andere Zeeuwse kinderen zullen in dezelfde week een leuke fiets-gerelateerde prijs ontvangen, omdat ook hun nominatie door de jury werd geselecteerd.

Het stimuleren van het oefenen blijkt geen overbodige luxe, want het aantal jongeren dat jaarlijks zakt voor het praktijkexamen neemt sinds enkele jaren flink toe. Het niveau van het examen is overigens niet veranderd.
Cijfers rond gezakten van het praktijkexamen:

- 2007: 1,5% gezakt

- 2008: 2,9% gezakt

- 2009: 4,7% gezakt

Het toenemende percentage dat zakt voor de praktijk heeft volgens Veilig Verkeer Ne-derland een directe relatie met het haal- en brenggedrag van ouders. Kinderen doen op de achterbank van de auto geen ervaring op in het fietsen. Meer en vaker fietsen is een must voor de veiligheid van kinderen waarvan een groot deel straks dagelijks zelfstandig naar het voortgezet onderwijs moet fietsen.

Noot voor redacties