EU EC Enterprise


Europese Commissie

EU zet voor- en nadelen van verdere beperking CO2-uitstoot op een rij

Klimaatverandering - 27/05/2010 Fabriek stoot rook uit © EU

Uit onderzoek blijkt dat de kosten van klimaatmaatregelen nu lager zijn dan in 2008, toen de EU haar klimaatdoelstellingen bepaalde.

Vooruitlopend op de VN-klimaatbesprekingen volgende week, heeft de EU een onderzoek English naar de haalbaarheid van verdere CO2-uitstootbeperkingen gepubliceerd.

De EU heeft al beloofd de uitstoot van broeikasgassen tegen 2020 met 20% te beperken ten opzichte van 1990. Op de VN-klimaatconferentie te Kopenhagen heeft de EU toegezegd die doelstelling op te trekken naar 30% als andere grote vervuilende landen dat ook doen. Aangezien hierover nog geen overeenkomst bereikt is, hebben de EU-milieuministers de Commissie gevraagd na te gaan of het haalbaar is dat de EU in haar eentje voor de -30% gaat. De resultaten zijn naar buiten gebracht door Connie Hedegaard, eurocommissaris voor het klimaatbeleid.

Berekend is dat de doelstelling van -30% de EU-landen gezamenlijk 81 miljard euro per jaar zou kosten, ofwel 0,54% van het bbp. Dit is 33 miljard euro meer per jaar dan de doelstelling van -20% zou kosten, maar slechts 11 miljard euro meer dan het prijskaartje van 2008.

De lagere kosten zijn te danken aan de dalende vraag naar energie tijdens de recessie en de stijging van de olieprijzen, waardoor de prijs van vervuiling in Europa gedaald is. Om gassen te mogen uitstoten heeft de zware industrie in de EU immers vergunningen nodig, die verhandelbaar zijn op verschillende beurzen in Europa. Gelet op de prijzen van die emissierechten zijn de kosten van de bindende -20%-doelstelling sinds 2008 met een derde gedaald, van 70 miljard euro tot 48 miljard euro per jaar.

Uit de studie blijkt dat een strengere doelstelling de economie zou stimuleren en dat de EU minder afhankelijk zou worden van buitenlandse olie en gas. Ook zou het gemakkelijker worden om de doelstelling van 80% minder uitstoot tegen 2050 te halen.

Belangrijk is ook dat de klimaatonderhandelingen weer een nieuwe impuls zouden kunnen krijgen na de teleurstelling van Kopenhagen, waar het maar niet lukte om een bindende internationale overeenkomst tegen klimaatverandering te sluiten. De VN-besprekingen, die sinds Kopenhagen stil hebben gelegen, zullen op 31 mei hervat worden.

Het onderzoek geeft aan welke paden English kunnen worden bewandeld om meer te besparen en wat de wereldwijde gevolgen zouden zijn van verdere uitstootbeperkingen. Uitstootvergunningen intrekken of groene industrieën nieuwe vergunningen geven, zijn een paar van de opties. * Klimaatmaatregelen van de EU external link