Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 28 mei 2010

Winkeliers: voorwaarden in huurcontract onredelijk Huurder vaak de klos bij gebreken

Detailhandel Nederland lanceert een nieuw model huurcontract dat rekening houdt met de belangen van huurder en verhuurder. Het modelhuurcontract dat veel verhuurders gebruiken bevat namelijk een reeks aan onredelijke voorwaarden. Hierdoor zijn de winkeliers vaak de klos bij gebreken aan het winkelpand. In de praktijk moest de winkelier dit contract ondertekenen en was er geen alternatief. Met het nieuwe model huurcontract van Detailhandel Nederland is dit er wel.

Het standaard huurcontract van de Raad Onroerende Zaken (ROZ) dat winkeliers wordt voorgelegd door de verhuurders houdt geen rekening met de belangen van de huurders. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de verantwoordelijkheid bij gevolgschade door constructiefouten die voor rekening zijn van de huurder. Ook de hoogte van de servicekosten en het aandeel van de verschillende huurders in deze kosten wordt eenzijdig vastgesteld door de verhuurder.

Detailhandel Nederland heeft een nieuw model huurcontract ontwikkeld dat recht doet aan de belangen van zowel de huurders als de verhuurders. In winkelgebieden moet er een goede mix zijn tussen zelfstandige winkeliers en winkelketens, zodat deze aantrekkelijk zijn voor de consument. Door het model huurcontract van Detailhandel Nederland te gebruiken kunnen meer zelfstandige winkeliers een pand huren, hebben en houden.

Het huidige standaardcontract van de ROZ heeft vergaande gevolgen voor de huurders. Vooral de zelfstandige winkeliers hebben last van de problemen die door het ROZ-contract worden veroorzaakt. Detailhandel Nederland vreest dat door slechte huurcontracten er weinig zelfstandige winkeliers overblijven.



Ingezonden persbericht