De kurk is door de kerk

28/05/2010 08:22

Chateau de la Garde B.V.

Saint-Romain-La-Virvée, 25 mei 2010

De Nederlandse wijnmaker Ilja Gort, heeft als eerste Bordeauxwijn in Nederland besloten zijn La Tulipe wijnen te bottelen met een schroefdop.

"Uit een online consumentenonderzoek wat we deden, kwam al snel naar voren dat de voorkeur van de consument overduidelijk uitgaat naar de schroefdop. Gebruiksgemak en de voordelen van het vermijden van een kurksmaak aan wijn, wegen daarbij op tegen het verlies ven de romantiek van het ontkurken. Daarop hebben we besloten niet langer te aarzelen, maar direct al onze Tulipe-wijnen te bottelen met een schroefdop," aldus Gort. "De keuze voor de schroefdop is ons in het traditioneel ingestelde Bordeaux niet overal in dank afgenomen, maar ik merk dat we, met name onder jonge wijnmakers, steeds meer navolging krijgen. Dat zou de stagnerende Bordeauxverkopen zeker ten goede komen."

Gorts switch zal mede ingegeven zijn door het feit dat hij een speciale lijn Tulipe-wijnen vinifiëerde, exclusief voor de Nederlandse Horeca, voor wie de tijdbesparende schroefdop een absolute must is. Voor de distributie hiervan sloot Gort een overeenkomst met de Nederlands grootste horeca-wijnleverancier Oud Reuchlin en Boelen, de wijnpartner van bierbrouwer Heineken.

De medailleregen waaronder Gort de afgelopen maand werd bedolven, zal de horeca-introductie van zijn wijn zeker geen windeieren leggen: Zijn wijnen wonnen maar liefst tien medailles op belangrijke internationale wijnconcoursen.

Volgens Gort houdt deze plotselinge toename in eremetaal direct verband met het feit dat zijn wijnen sinds zomer 2009 worden gevinifiëerd door flying winemaker Michel Rolland, afkomstig uit Pomerol en bekend als wijnmaker van gerenommeerde Ch(aa)teaux als Angélus, Ausone, Lascombes, Latour-Martillac, Léoville Poyferré en Smith Haut Lafitte. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste wijnmakers van dit moment. Over zijn eigenzinnige manier van wijn maken wordt o.a. verslag gedaan in de film Mondovino.

"Dankzij Michel maken we een grote sprong voorwaarts; we winnen niet alleen alle medailles, we vinifiëren nu ook 'New world Bordeaux'. Hij bewijst daarmee dat goede Bordeaux geen dertig euro de fles hoeft te kosten," aldus de wijnmaker.


- Einde persbericht -

Ch(aa)teau La Tulipe de la Garde: 10 medailles

De Ch(aa)teau La Tulipe de la Garde 2008

Medaille d'Or Concours de Bordeaux 2010

Medaille de Bronze Decanter World Wine Awards

Medaille de Bronze Concours Feminalize 2010

Medaille de Bronze Challenge International du Vin 2010

La Tulipe Sauvignon Blanc 2009

Medaille d'Or Concours Général de Paris 2010

La Tulipe Rosé 2009

Medaille d'Or Concours de Bordeaux 2010

Medaille de Bronze Concours Général de Paris 2010

La Tulipe Rouge 2009

Medaille d'Argent Concours de Bordeaux 2010

Medaille de bronze Concours Général de Paris 2010 Medaille d'Argent Concours Mondial de Bruxelles

Medaille de bronze Concours Général de Paris 2010 Medaille d'Argent Concours Mondial de Bruxelles 2010

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.