Gemeente Laarbeek



Biodiversiteit in Laarbeek

LAARBEEK - De gemeente Laarbeek wil zich actief gaan inzetten om de teruggang in biodiversiteit een halt toe te roepen. Onlangs hebben wij besloten om een zogenaamde ambassadeursoort te kiezen om deze boodschap uit te dragen. Op voordracht van IVN Laarbeek hebben wij gekozen voor de patrijs als ambassadeursoort voor Laarbeek. De patrijs komt van oudsher veel voor in het Laarbeekse landschap, maar wordt nu met uitsterven bedreigd.

Biodiversiteit in Laarbeek
Het leven op aarde is heel divers. Van bacteriën en schimmels tot planten en grote dieren en van tropische regenwouden tot Laarbeekse akkers en weilanden. Deze grote verscheidenheid noemen we biodiversiteit. Veel levensvormen zijn afhankelijk van elkaar en ook de mens kan niet zonder andere planten en dieren. Biodiversiteit is dus ook voor ons van levensbelang. Door klimaatverandering, toename van consumptie, vervuiling en grote druk op natuurgebieden en natuurlijke hulpbronnen wordt de biodiversiteit ernstig bedreigd. Daar moet verandering in komen! De overheid heeft daarom 2010 uitgeroepen tot het internationale jaar van de biodiversiteit. Evenals vele andere organisaties heeft ook Laarbeek de internationale Countdown 2010 verklaring ondertekend. Dat betekent dat we ons inzetten om de achteruitgang van planten- en diersoorten te stoppen. Op zaterdag 22 mei 2010 was het de internationale dag van de biodiversiteit. Een mooi moment om biodiversiteit in Laarbeek onder de aandacht te brengen en onze ambassadeursoort te introduceren. Dit gebeurde in het IVN-gebouw De Bimd in Aarle-Rixtel. Zowel het IVN als de gemeente Laarbeek gaven daarbij een presentatie. Ook overhandigde wethouder Theodoor Biemans een nieuwe folder over biodiversiteit en de patrijs als ambassadeursoort aan Kees Burghouts, voorzitter van IVN Laarbeek. Deze folder is verkrijgbaar bij het gemeentehuis van Laarbeek in Beek en Donk.

De patrijs: een kwetsbare akkervogel
De afgelopen 50 jaar is het aantal patrijzen in Nederland met 95% afgenomen. Vandaar dat de patrijs momenteel op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels staat. Belangrijke oorzaken voor de afname van het aantal patrijzen zijn vooral de intensieve landbouw en de schaalvergroting (ruilverkaveling). Om te voorkomen dat het aantal patrijzen nog verder afneemt, zijn dringend maatregelen nodig. Laarbeek kiest er niet voor om uitgebreide actieplannen te maken. De patrijs is immers niet gebaat bij een stapel papier, maar heeft meer aan een geschikt landschap. Daarom denken we bij elk plan en elk project na over biodiversiteit. De afgelopen jaren zijn er al diverse bloem- en zaadrijke akkerranden aangelegd die goed zijn voor allerlei akkervogels, zoals de patrijs. Ook hebben we het onderhoud van de bermen en sloten zo aangepast dat meer rekening met planten en dieren wordt gehouden. En we zijn bezig met een beheerplan voor onderhoud en herstel van allerlei landschapselementen, zoals houtsingels, bosjes, poelen en zandpaden. Daarbij krijgt biodiversiteit in het algemeen en de patrijs in het bijzonder nadrukkelijk de aandacht. Daarnaast starten we drie voorbeeldprojecten op, om te laten zien hoe het landschap zo gunstig mogelijk kan worden ingericht voor de patrijs. Eind 2010 en in het voorjaar van 2011 gaan we daarvoor drie gemeentelijke percelen inrichten met struweel, akkerranden en graan. Daarmee doen we niet alleen iets positiefs met betrekking tot biodiversiteit, maar geven we ook uitvoering aan het gemeentelijk Landschapsontwikkelingsplan. Wij hopen dat meer mensen in Laarbeek ons voorbeeld zullen volgen!