Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Cao-seizoen nog stroef, maar wel toekomstgericht

Het cao-seizoen 2010 toont twee gezichten. Tot nu toe verlopen de onderhandelingen enigszins stroef, maar leveren ze wel constructieve resultaten op voor de toekomst. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de tussenevaluatie cao-seizoen 2010, van werkgeversvereniging AWVN. AWVN constateert dat de tot nu toe gemaakte afspraken in het algemeen passen bij haar eigen doelstellingen. Partijen investeren veel in duurzame inzetbaarheid, ook al staat de loonparagraaf relatief nog te vaak bovenaan de agenda.

Er zijn tot nu toe 227 cao's afgesloten; 62% komt tot stand na expiratie van de vorige cao. Dat komt onder meer doordat de crisis heeft geresulteerd in onzekerheid en een complexe agenda. Ook zorgt het politieke vacuüm voor onduidelijkheid, vanwege de verkiezingen, de bezuinigingen, en het vermoeden van een moeizame kabinetsformatie.

Niettemin stabiliseren de loonafspraken rond de 1%. De meeste loonafspraken zijn gepast voor de situatie in betreffende economische sector. Daarbij kijkt AWVN naar het totaalpakket van aanvullende afspraken. Bedrijven die onder de 1% blijven maken bijvoorbeeld vaker afspraken over inzetbaarheid. Partijen investeren daarmee in de toekomst van de organisatie.

De gemiddelde looptijd van cao's in 2010 is 18 maanden, drie maanden langer dan 2009. Dat komt enerzijds doordat veel cao's ruim na de expiratiedatum zijn afgesloten. Anderzijds lijken cao-partijen weer zich weer te durven richten op de lange termijn.

De evaluatie toont dan ook het vertrouwen van cao-partijen, onder meer met het toenemend aantal afspraken over duurzame inzetbaarheid. 70% van de cao's kent afspraken over duurzame inzetbaarheid. Vooral afspraken over employability en diversiteit komen dit jaar vaker voor dan voorgaande jaren: in één op de twee cao's is hierover een afspraak gemaakt. Het belang van duurzame inzetbaarheid zal de komende jaren alleen maar groter worden. Cao-partijen die hier nu serieus werk van maken kunnen een voorsprong realiseren.

()