Vijf Netwerkscholen van start

28/05/2010 08:46

Ravestein & Zwart

Geen vaste schoolvakanties, zittenblijvers of lerarentekort

HOUTEN - Donderdag 27 mei klonk voor vijf mbo-instellingen het startschot om te experimenteren met het model van de zogeheten Netwerkschool. Zij mogen de komende jaren hun eigen Netwerkschool vormgeven. Het doel: beter onderwijs tegen dezelfde of lagere kosten.

De Netwerkschool begon in 2006 als een gedachte-experiment, waarbij betrokkenen, onder leiding van de Argumentenfabriek, brainstormden over de ideale school. Dit gebeurde in volledige vrijheid van denken. Twee jaar later kregen de opbrengsten van de brainstorm een specifieke uitwerking voor het mbo (Netwerkschool 2.0). Weer twee jaar later mogen vijf scholen - Helicon, ROC Eindhoven, ROC Nijmegen, ROC van Twente en SintLucas - de eindhovense school - onder wetenschappelijke begeleiding gedurende vijf jaar hun op het Netwerkschool-model gebaseerde plannen uitvoeren. Zij kregen na een uitvoerige selectie, waaraan meerdere scholen meededen, het groene licht van het bestuur van de Stichting de Netwerkschool. Op de startbijeenkomst, donderdag 27 mei, kwamen voor het eerst de projectteams van de Netwerkscholen bijeen.

Netwerkschool 2.0

De Netwerkschool is geen modelschool, maar een model om na te denken over de inrichting van een mbo-school. Centraal staat een slimme en flexibele organisatie van het competentiegericht onderwijs. Dit betekent ook: slimmer werken voor onderwijsprofessionals en managers. De beoogde productiviteitsverbetering komt vooral tot stand door effectief gebruik van ICT voor het leren zelf, het toetsen, volgen en begeleiden van de student en voor de organisatie van het leerproces. 'De experimenten zullen de grondvesten van het onderwijs flink door elkaar schudden', voorspelt Rini Weststrate van de Stichting Netwerkschool. 'De Netwerkschool heeft een andere insteek dan de traditionele school. De school wordt een kennisintensieve dienstverlener die inspeelt op de individuele leerwensen en leerstijl van de student. Elke student heeft een persoonlijk begeleider. Verder is de Netwerkschool het hele jaar open. Leerlingen en medewerkers nemen, net als elders in de maatschappij, in overleg vakantiedagen op. Naast onderwijs levert de school, via studentondernemingen, een scala aan diensten aan zijn omgeving. Dankzij digitaal en modulair opgebouwd onderwijs, leren studenten in hun eigen tempo. Zitten blijven is er dus niet bij.'

Minder docenten

De Netwerkschool levert ook een bijdrage aan het lerarentekort. De Netwerkschool 2.0 maakt het mbo voor studenten intensiever, maar voor de docenten juist minder arbeidsintensief. Reden voor het Innovatieplatform om de Netwerkschool als een experiment destijds aan het Ministerie van OCW te presenteren. Dit ministerie heeft 14 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de uitvoering van de plannen. Het geld is afkomstig uit FES-middelen.





http://www.netwerkschool.nl