Ministerie van Financiën

Belastingdienst controleert Eurovignetten buitenlandse vrachtwagens

Nieuwsbericht | 28-05-2010

De Belastingdienst voert deze zomer door het hele land snelle controles uit op het gebruik van het eurovignet bij voornamelijk buitenlandse vrachtauto's. Dat maakte minister De Jager van Financiën bekend.

Grote en zware vrachtauto's belasten de wegen extra en betalen hiervoor een aparte heffing: belasting voor zware motorrijtuigen. Nederlandse transporteurs doen dit veelal automatisch, omdat zij hier gevestigd zijn. Maar met name in de grensstreken blijken buitenlandse chauffeurs lang niet altijd een vignet aan te schaffen. De Belastingdienst heeft op basis van steekproeven berekend dat jaarlijks zo'n 30 miljoen euro ten onrechte niet wordt betaald.

Zo bleek uit een controle bij een bepaalde transportonderneming dat voor meer dan één derde van de ritten niet was betaald. De eurovignetten zijn vanuit het buitenland via internet en bij grote pompstations aan te schaffen. Per vrachtauto gaat het om een bedrag tussen de 960 en 1550 euro op jaarbasis. De hoogte van het exacte bedrag is afhankelijk van het aantal assen, de milieuklasse en het tijdvak.

De controles worden uitgevoerd door duidelijk herkenbare flitsauto's die zijn voorzien van een infraroodcamera, die tot 60 kentekens per minuut kan scannen. Het computersysteem aan boord van de auto's vergelijkt dit met het bestand van verkochte eurovignetten. Als er geen vignet is aangeschaft, wordt de vrachtauto aan de kant gezet en moet direct met pin of creditcard de verschuldigde belasting en een boete worden betaald. De boete kan bij herhaalde overtredingen oplopen tot enkele duizenden euro's.

Verladersorganisatie EVO en Transport en Logistiek Nederland zijn positief over het feit dat de Belastingdienst bij de controles het vervoer zo min mogelijk ophoudt. In samenwerking met deze organisaties informeert de Belastingdienst diverse binnen- en buitenlandse vakmedia en brancheorganisaties over het gebruik van het eurovignet. Dit past in de werkwijze van de Belastingdienst om ervoor te zorgen dat belastingplichtigen zoveel mogelijk uit zichzelf hun fiscale verplichtingen nakomen.

minister met flitsauto

Zie ook


* Video: minister De Jager maakt controle Eurovignetten buitenlandse vrachtwagens bekend